Prvi SMS u povijesti prodan kao NFT za milijun kuna

Aukcijska kuća Aguttes zaključila je dražbu NFT-a povezanoga uz prvi ikada poslani SMS. Cijena koju je nepoznati kupac platio za ovaj digitalni token nešto je manja od očekivane

Sandro Vrbanus srijeda, 22. prosinca 2021. u 13:42

Nezamjenjivi digitalni token (NFT) povezan s prvom SMS porukom u povijesti prodan je ovoga tjedna na aukciji koju je organizirala francuska aukcijska kuća Aguttes. Procjene su govorile kako bi se ovaj NFT mogao prodati za 100 do 200 tisuća eura, a dražba je završena s najvišom ponudom u iznosu od 132.680 eura, odnosno oko milijun kuna.

Nepoznati kupac, koji je odlučio platiti ovaj iznos, postao je tako vlasnik digitalnog tokena koji mu daje pravo vlasništva nad prvim SMS-om, neopipljivom imovinom koja je dio telekomunikacijske povijesti. Osim toga, predmet s aukcije sadržavao je i uokvirenu kopiju komunikacijskog protokola korištenog za slanje prvog SMS-a, kao i fotografiju mobitela koji je poruku primio prije 29 godina.

Prodavatelj ovog NFT-a bio je britanski telekomunikacijski operater Vodafone, na čijoj je mreži prvi SMS i poslan. Prihod od prodaje bit će proslijeđen UN-ovoj Agenciji za izbjeglice (UNHCR).

Digitalni zapis o prvom SMS-u u povijesti
Digitalni zapis o prvom SMS-u u povijesti

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi