Filmska pljačka: iz Appleove trgovine ukradeno proizvoda u vrijednosti pola milijuna dolara

Lopovi u američkoj saveznoj državi Washington provalili su u kafić u trgovačkom centru, pa kroz njegov toalet prokopali tunel u Appleov dućan, da bi odatle pokupili vrijedan plijen

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. travnja 2023. u 06:00

Neobičan slučaj krađe dogodio se ovoga tjedna u mjestu Lynnwood, u američkoj saveznoj državi Washington. U tamošnjem trgovačkom centru Alderwood lopovi su uspjeli upasti u Appleov službeni dućan te iz njega ukrasti veliku količinu proizvoda, većinom iPhonea. No, ono po čemu je posebno zanimljiva ova krađa, jest način na koji su lopovi ušli u Apple Store.

Upali kroz WC

Umjesto da provale izravno u Appleovu trgovinu, koja je osigurana alarmima i drugim sigurnosnim mehanizmima, kradljivci su se vjerojatno dosjetili scenarija filma Sitni lopovi Woodya Allena – pa su provalili u značajno manje zaštićeni kafić, smješten do Apple Storea. Potom su kroz toalet kafića prokopali rupu, i tako "na stražnja vrata" dobili pristup do daleko primamljivijeg cilja.

Vlasnik kafića podijelio je na Twitteru sliku toaleta, koja zaista podsjeća na prizor iz kakvog filma. Izjavio je i kako niti on sam nije bio svjestan da dijele zid s Apple Storeom, pa zaključuje da su kriminalci morali imati pristup detaljnom tlocrtu trgovačkog centra i njegovoj kompleksnoj strukturi. Popravak štete koštat će ga oko 1.500 dolara, no šteta za Appleov dućan daleko je veća. Plijen se sastojao većinom od iPhonea, kojih je ukradeno čak 436 komada, a procijenjena šteta je ukupno oko pola milijuna dolara.

Kako će se lopovi "riješiti" tih iPhonea, nije sasvim jasno – naime, Apple ima mogućnost identificirati ukradene uređaje i na daljinu ih deaktivirati.