Tesla tvrdi da je u kobnoj nesreći ipak bio vozač za volanom Modela S

Iako postoje konkretni dokazi da se Teslin Autopilot može prevariti, Tesla tvrdi da je nemoguće da nitko nije bio za volanom. Unatoč dokazima, neovisni istražitelji još nisu potvrdili tvrtkine nalaze

Matej Markovinović utorak, 27. travnja 2021. u 19:45

Prije malo više od tjedan dana, dva su muškarca u Texasu poginula zabivši se u stablo s Tesla Modelom S. Automobil se nakon nesreće zapalio, a lokalni mediji su izvještavali da istraga pokazuje kako u trenutku nesreće nitko nije bio na vozačkom mjestu. Elon Musk se nije složio s tvrdnjama, a sada i Teslini rukovoditelji tvrde kako je ipak vjerojatnije da je netko bio na vozačkom sjedalu.

Kako prenosi The Washington Post, Teslin potpredsjednik za inženjering vozila, Lars Moravy, rekao je da su predstavnici tvrtke, zajedno s policijom i istražiteljima Nacionalne uprave za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) i Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB), detaljnije pregledali informacije o kobnoj nesreći.

Naime, Moravy kaže da je tvrtka utvrdila da je volan vozila bio „deformiran“, što bi, prema njihovom zaključku, navodilo na to da je u trenutku nesreće netko bio na vozačkom sjedalu. Osim toga, Moravy dodaje da su svi sigurnosni pojasevi bili otkopčani, a Teslin Autopilot može raditi jedino kada su svi sigurnosni pojasevi zakopčani.

Podsjećamo da ima primjera kako se Teslin Autopilot može ipak prevariti, što dokazuje i video Consumer Reportsa.

Screenshot. Izvor: Consumer Reports
Screenshot. Izvor: Consumer Reports

Moravy kaže da Tesla nije uspjela dobiti SD karticu iz vozila, ali da će u suradnji s lokalnim organima reda uspjeti povratiti karticu u tvrtku kako bi dobili još veći uvid u nesreću.

„I dalje visoko cijenimo sigurnost i nastojimo poboljšati svoje proizvode u budućnosti, putem ovih ostalih podataka s terena“, objašnjava Moravy.

Podsjećamo da je izvršni direktor Tesle, Elon Musk, tvrdio nakon nesreće da zapisnici podataka ukazuju na to da Autopilot nije bio uključen te vlasnik vozila nije ni kupio „Full Self-Driving“ opciju za svoj Model S. Unatoč tome, Mark Herman, policajac iz četvrti Harris County 4, i dalje tvrdi da je policija u potpunosti sigurna da nitko nije bio na vozačkom mjestu.