U Sisku provalili u srednju školu i ukrali samo – grafičke kartice iz računala

Neobičan događaj zbio se protekloga vikenda, kada je netko provalio u Tehničku školu u Sisku i iz nje ukrao samo grafičke kartice iz nekoliko računala

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. veljače 2022. u 11:18

Policijska uprava sisačko-moslavačka izvijestila je šturim priopćenjem o poprilično neobičnoj provalnoj krađi koja se dogodila protekloga vikenda. U razdoblju od 4. do 7. veljače, naime, nepoznati je počinitelj provalio u srednju školu u ulici Marijana Cvetkovića u Sisku. Tamo je iz računala skinuo i ukrao samo – grafičke kartice.

Grafičke kartice su "vruća roba"

Od odgovorne osobe zaprimljena je kaznena prijava zbog teške krađe, a policija traga za počiniteljem, objavljeno je na stranicama PU.

Budući da se u spomenutoj ulici u Sisku nalazi samo jedna srednja škola – Tehnička škola Sisak, pokušali smo od njih doznati nešto više detalja. Osim što su nam potvrdili da je provaljeno u njihovu školu, nažalost u ovom trenutku nisu bili u mogućnosti otkriti nam više detalja. "Sve je u rukama policije", kratko nam je poručio ravnatelj škole Davor Malović.

Razlozi ove krađe mogu se naslutiti: pomama za grafičkim karticama na tržištu je trenutačno velika, cijene lete u nebo, a rudarenje kriptovaluta (za koje se ove kartice često koriste) sve je popularnije. Budući da za sada ne znamo koji je tip kartica ukraden, ne možemo zaključiti je li motiv lopova bio preprodati ih igračima, igrati se na njima, ili pak rudariti kriptovalute.

Materijalna šteta 6.000 kuna

Upit o ovom slučaju poslali smo i nadležnoj policijskoj upravi, a njihov odgovor glasi:

"Obavještavamo Vas da su ukradene tri kartice i da se materijalna šteta po izjavi odgovorne osobe procjenjuje na oko 6.000 kuna. S ciljem uspješnog provođenja ovog kriminalističkog istraživanja, ali i imajući u vidu tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo Vam ustupiti konkretnije informacije."

Tehnička škola Sisak inače je prva u Hrvatskoj koja je pokrenula četverogodišnji srednjoškolski program za razvoj video igara. Njihov obrazovni program "Tehničar za razvoj video igara" počeo je kao eksperimentalni od školske godine 2019./2020., a tada su navodili da će učenici nakon završenog školovanja biti sposobni samostalno izraditi video igru. Samim time, učenici bi nakon mature trebali biti u mogućnosti pronaći iznadprosječno plaćen posao u gaming industriji.

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi