Prvi u Hrvatskoj: pokrenut srednjoškolski program Tehničar za razvoj video igara u Sisku

Tehnička škola Sisak prva je u državi pokrenula četverogodišnji srednjoškolski program za razvoj video igara koji će krenuti od naredne školske godine

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. svibnja 2019. u 06:30

Jedna od aktualnih tema svake godine u ovo doba jest ona "gdje studirati informatiku" – pa ste o tome mogli sve pročitati kako u svibanjskom broju Buga tako i na ovim stranicama. No, da ne ostane sve samo na studijima, pobrinula se i srednja Tehnička škola Sisak. Tamo će, naime, od školske godine 2019./2020. krenuti novi četverogodišnji program "Tehničar za razvoj video igara". Prvi je to takav srednjoškolski program u Hrvatskoj.

Riječ je o eksperimentalnom programu kojem je početkom svibnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo pozitivno mišljenje, a nakon što je početkom godine bio podnesen zahtjev za uvođenjem ovog novog obrazovnog programa. Uvođenje četverogodišnjeg obrazovanja za razvoj video igara bio je jedan od ciljeva projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, kojeg su Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SIMORA pokrenuli s ciljem pretvaranja ove županije u središte gaming industrije.

"Novi obrazovni program potpuno se razlikuje od postojećih jer je naglasak na strukovnom dijelu kroz koji učenici dobivaju potrebna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu. Iz nastavnog plana su vidljive promjene za koje smatramo da su nužne kako bi nakon završenog školovanja dobili kadar koji je sposoban samostalno izraditi, u ovom slučaju, video igru. Pozivamo sve osmaše koji još uvijek nisu odlučili da razmisle da ostvare svoje snove i upišu se u novi jedinstveni program u RH te bez problema pronađu iznadprosječno plaćen posao nakon završene škole u industriji koja ima najveći svjetski rast, gaming industriji", poručuju iz Tehničke škole Sisak.

Eksperimentalni program Tehničar za razvoj videoigara je upisan u e-maticu, a upisi prve generacije učenika bit će već u lipnju ove godine.