Zabilježena treća fatalna nesreća Tesle s uključenim autopilotom

U ožujku se na Floridi dogodila nesreća s poginulom osobom u kojoj je sudjelovao Teslin Model 3 s uključenim sustavom autopilota. Istraga još traje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 06:00

Oni koji se bave razvojem sustava autonomne vožnje tvrde da će automatizirani automobili biti značajno sigurniji od onih koje voze ljudi. Autopilot ne može biti umoran, pijan, smanjene pozornosti ili ometen na neki drugi način, no do potpuno autonomne vožnje razine 5 još je dalek put. Za sada sustavi pomoći u vožnji su tu – baš kao što im i ime govori – za pomoć, a ne za potpuno autonomno upravljanje automobilima. Kao takvi, i dalje su ponekad nesigurni i mogu se naći u prometnim nezgodama.

Jedna od najpoznatijih nesreća s ljudskim žrtvama ona je u kojoj je sudjelovao autonomni Uberov terenac za vrijeme testiranja, a niti Tesla nije pošteđena ovakvih nemilih događaja. Do sada su zabilježena dva slučaja u kojima je Teslin autopilot bio uključen kada se prometna nesreća s poginulim osobama dogodila. Prva od njih desila se na Floridi 2016. godine, druga u Kaliforniji 2018., a treća je zabilježena, ponovno na Floridi, 1. ožujka ove godine.

Model 3 nakon udara u poluprikolicu - radari na Tesli i dalje ne očitavaju prepreke veće visine
Model 3 nakon udara u poluprikolicu - radari na Tesli i dalje ne očitavaju prepreke veće visine

Američki NTSB (odjel za sigurnost prometa) objavio je preliminarne podatke istrage o nesreći u kojoj je poginuo vozač Teslinog Modela 3. Prema njihovim podacima pred ovaj je automobil na cestu izišao tegljač s poluprikolicom, te je pokušavao prijeći cestu kojom se kretao Model 3 na autopilotu. Sustav autopilota uključen je tek 10 sekundi prije sudara, a nešto manje od 8 sekundi prije nesreće vozilo nije zabilježilo prisutnost ruku vozača na upravljaču.

Drugim riječima, nesretni je 50-godišnji vozač uključio autopilot pri brzini od oko 110 km/h i pustio upravljač – vjerojatno usmjeravajući pozornost na nešto drugo, kada se pred njim pojavio kamion. Model 3 zaletio se pod prikolicu (slično kao u nesreći iz 2016. godine) bez pokušaja kočenja ili izbjegavanja prepreke. NTSB nastavlja istragu.