Policija objavila snimku Uberove nesreće u kojoj je poginula pješakinja

Na snimci se vidi način na koji je pješakinja izletjela pred vozilo, trenutak nepažnje vozačice, kao i izostanak bilo kakve reakcije vozila

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. ožujka 2018. u 15:29

Vijest o fatalnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Uberov testni autonomni automobil i dalje je aktualna u rubrici "tehnološke crne kronike", dok se javnost i istražitelji još nisu složili oko toga tko je kriv za pogibiju pješakinje. Kako smo već pisali, u gradu Tempe u američkoj saveznoj državi Arizona u nedjelju navečer Uberov autonomni Volvo udario je pješakinju koja je preko ceste gurala bicikl, a da pritom niti autonomni sustavi za vožnju, niti vozačica koja je u tom trenutku bila u vozilu, nisu reagirali.

Kao ključni dokaz za razumijevanje ovog događaja policija je izuzela snimku iz vozila, te ju danas i objavila. Kako se na snimci vidi, pješakinja je izvan pješačkog prijelaza izašla na cestu, vrlo brzo prešla iz neosvijetljenog na osvijetljeni dio kolnika, kada je brzinom od 61 km/h na nju naletio ovaj cestovni terenac.

Kamera unutar vozila pokazuje i što je Uberova vozačica u tom trenutku radila. Iako je možda mogla vidjeti pješakinju koja je nekako prošla nezapaženo kod radara i lidara, ona je u sekundama prije nesreće iz nepoznatog razloga gledala prema dolje, a ne na cestu, na koju pozornost obraća tek povremeno. Automobil je bio u potpuno autonomnom načinu rada, pa je razumljivo da je posao sigurnosnog operatera "dosadan", no to ne opravdava manjak pažnje i eventualno tipkanje po mobitelu u vrijeme nesreće koja je možda mogla biti spriječena.

Zašto senzori automobila nisu primijetili pješakinju koja se nepropisno kreće cestom, te je li vozačica Volva mogla reagirati da je bila sasvim koncentrirana na vožnju, pokazat će daljnja istraga. Uberov program testiranja tehnologije autonomne vožnje i dalje je suspendiran.