CircuitMessov novi projekt postao je najveća hrvatska crowdfunding kampanja ikada

STEM edukativni set NASA Perseverance Space Rover hit je na Kickstarteru od prvog dana. Sada, više od dva tjedna prije kraja kampanje, prikupio je više od pola milijuna dolara i oborio rekord

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. studenog 2023. u 06:00

Hrvatska ima novog rekordera kada je riječ o komercijalnim crowdfunding kampanjama domaćih startupa. Dosadašnji rekord Orqe, postignut kampanjom za njihove FPV naočale za upravljanje dronovima od gotovo 400.000 dolara, premašila je aktualna kampanja CircuitMessa. Njihov STEM edukativni set NASA Perseverance Space Rover, lansiran na Kickstarteru početkom ovoga mjeseca, već sada je prikupio više od pola milijuna dolara.

500.000 USD od 2.500 ljudi

Taj je novac hrvatskom startupu odlučilo povjeriti gotovo 2.500 podržavatelja, koji će zauzvrat dobiti neki od odabranih edukativnih setova iz nove, svemirske, kolekcije, nastale u suradnji s NASA-om i američkom kompanijom Geek Club. Prve isporuke CircuitMess najavljuje za lipanj i srpanj sljedeće godine. Zanimljivo, pogledamo li top listu najizdašnije uspješno financiranih hrvatskih projekata na Kickstarteru, u dosadašnjih top 6 nalaze čak 4 projekta ovog startupa, uz Orqu i igru na ploči Tabletop World's Graveyard. Okončanjem aktualne kampanje, uradi sam Perseverance Rover zasjest će na čelo te ljestvice.

Komentirajući ovaj uspjeh za Bug.hr, osnivač CircuitMessa Albert Gajšak je izjavio: "Jako smo sretni s dosegnutim iznosom. Ovo je prvi put da surađujemo s drugim startupom na ovaj način i drago mi je da smo pokazali kako bi startupi trebali surađivati i zajedno se boriti protiv tržišta, a ne jedni protiv drugih. Ovo je naša peta Kickstarter kampanja, koja ne bi bila moguća bez ogromne podrške koju smo dobili od naših podržavatelja i korisnika, pogotovo od kupaca iz Hrvatske koji nas podržavaju još od 2017. godine, kada smo pokrenuli prvu kampanju za MakerBuino."

Proizvodi za domaće tržište

Osim putem Kickstartera na svjetskom tržištu, ovaj startup aktivno radi i na osvajanju domaćih kupaca. Svoju novu i dosad cjenovno najpristupačniju kolekciju STEM igračaka odlučio je ovih dana premijerno lansirati upravo u Hrvatskoj. Igračke koje su namijenjene STEM početnicima od sedme godine od sad su dostupne na svim boljim prodajnim mjestima, a preporučene maloprodajne cijene artikala iz kolekcije su od 16,99 eura naviše. 

"Iako smo se dosad najviše fokusirali na strana tržišta, ovu novu uzbudljivu liniju igračaka odlučili smo lansirati upravo ovdje u Hrvatskoj gdje je naša priča izvorno započela i gdje želimo pomoći stvoriti generaciju mladih inovatora", navodi Gajšak.

Na policama igračaka u trgovačkim lancima u Hrvatskoj tako će se uskoro moći pronaći CircuitMess proizvodi koji uz pomoć interaktivnih uputa omogućavaju djeci da sastavljaju i programiraju vlastite zabavne elektroničke naprave. Slogan linije je "Započni svoju STEM avanturu!", a ona uključuje 11 edukativnih uradi-sam setova, za čije slaganje nije potrebno nikakvo posebno predznanje.