Novi hit CircuitMessa je uradi sam NASA Perseverance Space Rover

Edukacijski STEM startup CircuitMess nastavlja s licenciranim proizvodima pokoravati Kickstarter. Najambiciozniji projekt do sada kao osnovnu temu ima svemir, a izrađen je u suradnji s NASA-om

Sandro Vrbanus srijeda, 1. studenog 2023. u 11:52

Hrvatski startup CircuitMess, nakon uspješne suradnje s Warner Brosom za uradi sam Batmobile, svojom novom edukativnom linijom proizvoda "putuje u svemir". Posljednjeg dana listopada pokrenuli su novu crowdfunding kampanju na Kickstarteru, kojom prikupljaju sredstva za početak proizvodnje cijelog niza svemirskih vozila, od kojih se najviše ističe marsovski rover Perseverance.

U suradnji s NASA-om

Ovaj projekt nastao je u suradnji s američkom tvrtkom Geek Club, koja se također bavi edukativnim STEM kitovima, kao i s NASA-om, koja je sve proizvode licencirala te omogućila korištenje svojeg znakovlja. U projektu je Geek Club bio zadužen za dizajn proizvoda, a CircuitMess za njihovu tehnološku pozadinu.

"Smatram da se startupi ne natječu jedni protiv drugih; mi se svi natječemo protiv svijeta koji postaje sve kompleksnije mjesto za proizvodnju i isporuku proizvoda bilo koje vrste. Zamke vrebaju na svakom koraku – od pronalaska poluvodiča do zapošljavanje pravih ljudi i na kraju logistike i isporuke prodanih proizvoda. Drago mi je što smo se mogli udružiti s Geek Clubom i napraviti naš najnapredniji proizvod do sada. Njihova vizija se izvrsno preklapa s našom – obje tvrtke žele uveseliti djecu i odrasle te ponešto naučiti o tehnologijama budućnosti", poručio je direktor CircuitMessa Albert Gajšak.

Pet unikatnih uređaja

Prvi, najistaknutiji uradi sam kit ove serije je Perseverance Space Rover. Dizajniran je kao edukacijsko putovanje kroz programiranje, elektroniku, robotiku i umjetnu inteligenciju. Opremljen je sa sedam motora, šest kotača, Wi-Fi i Bluetooth vezom, kamerom za detekciju objekata, robotskom rukom, utorima za dodatne senzore i dvojezgrenim procesorom. Tijelo mu je izrađeno od tiskanih pločica, a svki je detalj vjerna replika pravog rovera koji obitava na Marsu. Za slaganje Perseverance Space Rovera nije potrebno prethodno iskustvo ili znanje. Proizvod sadrži detaljne upute te je namijenjen svima starijima od 11 godina.

Osim njega, tu je i niz manjih i jednostavnijih replika, s temom NASA-inih svemirskih programa. U ponudi su tako svemirske sonde Voyager i Juno te Space Shuttle Discovery – svi ponovno izrađeni na isti način kao i rover, s edukativnom komponentom, elektronikom i tiskanim pločicama.

Peti proizvod je uradi sam pametni sat Artemis Watch. Inspiriran je istoimenim NASA-inim svemirskim programom, a donosi funkcije pametnog i programibilnog sata te zanimljiv "svemirski" dizajn. "S time smo htjeli izraditi nešto što bi astronauti u programu Artemis mogli nositi uz svoja nova, moderno dizajnirana, svemirska odijela", pojašnjava Gajšak.

Kickstarter kampanja će trajati 35 dana, a već u prvim minutama probila je zadani cilj od 20.000 dolara. U trenutku nastanka ove vijesti, niti 24 sata od pokretanja, kampanja je prikupila gotovo 200.000 dolara – deset puta više od inicijalnog plana. Svi koji podrže kampanju dobit će CircuitMess Perseverance Space Rover, ili neki od ostalih ponuđenih novih svemirskih proizvoda, prvi u svijetu i po najboljoj cijeni.

Ponuda i za Hrvatsku

CircuitMess ima veliki tjedan ispred sebe. Uz početak crowdfunding kampanje, u isto će vrijeme u hrvatskim trgovačkim lancima lansirati novu i dosad cjenovno najpristupačniju kolekciju STEM Adventure, koja će hrvatskim kupcima biti dostupna prije ostatka svijeta. Kolekcija uključuje 11 edukativnih setova: Bit, uradi-sam igraću konzolu, Sparkly, uradi-sam robotski auto te 9 šarenih mini-robota koji podučavaju o osnovnim temama iz sfera robotike i elektronike. Proizvodi iz kolekcije međusobno su povezivi te se mogu kombinirati u igri na različite kreativne načine.

Podsjetimo, CircuitMess je pobjednik Bugovog natjecanja poslovnih ideja Idea Knockout 2017., koji ih je lansirao na CES u Las Vegas te kasnije na njihov uspješan poslovni put. Nedavno su dobili prestižnu nagradu "Powerfully Playful Award Winner" na najvećem sajmu igračaka u Sjevernoj Americi, New York Toy Fair.