Jugoslavensko računalo Galaksija vraća se u retro obliku

Autori računala Galaksija lansirat će uradi sam kit za sastavljanje malo moderniziranog sustava s početka 80-ih godina prošlog stoljeća, a o cijelom tadašnjem pothvatu snimit će i dokumentarac

Sandro Vrbanus petak, 30. listopada 2020. u 17:30

Početkom 1980-ih godina, kada su svijetom osobnih računala, tada još u povojima, vladala imena poput Commodorea i Sinclaira, izumitelj, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računalo Galaksija. Ovo 8-bitno uradi sam računalo dijelilo je procesor s modelom Sinclair ZX80, a prodavalo se od 1984. godine preko istoimenog časopisa za popularizaciju znanosti, i to u dijelovima – pa ga je trebalo sastaviti u uradi sam varijanti ako ste se njime htjeli služiti. Bilo je to prvo osobno računalo proizvedeno na području Jugoslavije.

Povratak legende

Zanimljivi djelić računalne povijesti s ovih prostora sada će biti oživljen uz pomoć crowdfundinga. Ovoga je tjedna uspješno okončana kampanja na platformi CrowdSupply u kojoj je Antonić s timom entuzijasta prikupio 17.000 dolara za ponovnu proizvodnju Galaksije u minimalno osvježenoj verziji. I dalje će ovo rudimentarno računalo biti zasnovano na istom procesoru i memoriji, dolazit će u kitu, a jedino će tipke i njihovi prekidači biti u modernijoj izvedbi. Naime, kažu kako je danas nemoguće nabaviti izvorne prekidače i tipke.

Tiskane pločice originalne Galaksije iz 1984. i njezine modernizirane inačice
Tiskane pločice originalne Galaksije iz 1984. i njezine modernizirane inačice

Kupci koji su izdvojili 299 dolara tako će dobiti cijelu retro Galaksiju u dijelovima koje će trebati vlastoručno posložiti i zalemiti na tiskanu pločicu. Nakon toga dobit će potpuno funkcionalno računalo iz 80-ih godina prošlog stoljeća, zajedno s ugrađenim BASIC-om, pa će ga odmah moći priključiti na kakav televizor ili monitor te se baciti na "posao" istraživanja računalne povijesti.

Osim što će ponovno proizvesti Galaksiju, ova ekipa o njemu će snimiti i dugometražni dokumentarni film " GALAKSIJA - računar koji je odbio da umre!". Većinu video materijala su, kažu, već pripremili, no još moraju snimiti nekoliko intervjua s glavnim akterima u raznim dijelovima bivše države. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, ali i u Splitu i Zagrebu.