Pokrenuta donatorska kampanja za CroCube: prvu hrvatsku "kockicu" u svemiru

Tvrtka Spacemanic i udruga A3 pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. rujna 2022. u 13:31

Na platformi Croinvest pokrenuta je crowdfunding kampanja CroCube, koja ima cilj u svemir lansirati prvi hrvatski satelit. Iza projekta stoje tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association), a on obuhvaća izradu, programiranje i lansiranje prvog nanosatelita pogonjenog hrvatskim znanjem i naprednim tehnologijama razvijenima u našoj zemlji.

Kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu, prepoznatljivom u cijelom svijetu, crveno-bijelim kockicama (iako je izvorno riječ o kvadratićima). Ova misija stoga i nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.

Prvi hrvatski satelit

"CroCube je početak svemirske ere u Hrvatskoj. Njome želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i stvaranje naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije. Želimo povećati interes za astronomiju i svemirske projekte uz jačanje (STEM) znanosti i visokotehnološkog poduzetništva. Želimo stvoriti platformu za osnivanje prvog svemirskog centra u Hrvatskoj, postaviti temelj za razvoj svemirskog sektora te omogućiti stvaranje bolje sutrašnjice za našu djecu, za novu generaciju znanstvenika, inženjera i istraživača svemira", poručuju organizatori kampanje.

Kako bi projekt bio uspješan, u sklopu kampanje skupnog financiranja potrebno je prikupiti 130.000 eura, a ona traje do kraja godine. Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi tvrtke SpaceX.

Fotografirat će Hrvatsku

CroCube je maleni satelit u obliku kocke, tipa CubeSat. Taj naziv označava standardizirane satelite koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica. Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu, što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite. CroCube je CubeSat veličine 1U (10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1,1 kg.

CroCube će biti opremljen kamerom i radijskim odašiljačem. Njegova je misija fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta.

Za vrijeme trajanja misije svi zainteresirani građani moći će uživo na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom. CroCube u sebi će imati i integriranu memorijsku karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.

Satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje. Nadalje, satelit će biti smješten u nisku zemljinu orbitu, a nakon izvjesnog vremena privući će ga Zemljina gravitacija i on će u cijelosti izgorjeti u atmosferi. Za njime neće ostati nikakve krhotine niti svemirsko smeće.

Donacije se prikupljaju na ovom mjestu, a svaka od njih bit će nagrađena promo materijalom i činjenicom da će sva imena donatora biti na čipu poslana u orbitu.