Pokrenuto skupno investiranje u solarnu elektranu u Hrvatskoj

Zelena energetska zadruga (ZEZ) pokrenula je projekt Križevački sunčani krovovi u kojem ulagač u solarnu elektranu može biti bilo tko

Sandro Vrbanus petak, 18. svibnja 2018. u 12:34

Zelena energetska zadruga (ZEZ) krovna je organizacija na području energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji. Pokrenuta je 2013. godine s osnovnom misijom pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije.

U najnoviji projekt ove zadruge mogu se uključiti svi zainteresirani građani koji bi željeli ulagati svoj novac u obnovljive izvore energije i dobiti povrat na uloženo – a možda nemaju dovoljno sredstava da sami pokrenu cijeli projekt. Naime, kroz pothvat nazvan Križevački sunčani krovovi ZEZ će prikupiti, po principu skupnog investiranja, mikro zajmove od zainteresiranih ulagača i investirati ih u kupnju fotonaponske solarne elektrane snage 30 kW.

Na svakih 100 kuna uloženih u ovaj projekt ZEZ procjenjuje da će dobit kroz 10 godina biti 24,36 kuna

Elektrana će biti instalirana na krov upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, gdje će dobivena energija biti i trošena. Ulaganja se prikupljaju putem njihove web stranice. Zajam koji svatko može dati zadruzi daje se na 10 godina, a obećava se i povrat investicije s kamatom od 4,5% godišnje.

Nakon 10 godina fotonaponska elektrana prelazi u vlasništvo Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Proizvođač solarne opreme garantira 80% učinkovitosti panela 25 godina, tako da će nakon isteka ugovora ova elektrana nastaviti proizvoditi energiju i ostvarivati uštede.

Ukupno je za pokretanje Križevačkih sunčanih krovova potrebno prikupiti 230.000 kuna, a projekt je do sada prikupio nešto manje od polovice tog iznosa.