Novi Intelov lako čitljivi font za programere je besplatan za preuzimanje

Intel One Mono novi je font koji poboljšava čitljivost teksta i smanjuje napor očiju, a namijenjen je primarno onima koji će njime ispisivati programski kod na ekranu

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. lipnja 2023. u 14:01

Intel je, u suradnji s dizajnerskim studijem Frere-Jones Type izradio novi oblike slova (font), za koji kažu da je namijenjen programerima. Intel One Mono po tipu je monospace font, što znači da mu svaki znak zauzima istu širinu na ekranu, pa je kao takav idealan za programiranje. Iz kompanije kažu kako je posebna pozornost posvećena tome da font smanji napor očiju korisnika te samim time poboljša čitljivost te umanji mogućnost programerskih grešaka. Pri oblikovanju znakova surađivali su i s developerima oštećenog vida, kako bi ga optimizirali i za njihove potrebe.

Developerski font

Intel One Mono dolazi s podrškom za znakove iz preko 200 jezika koji koriste latinično pismo, a varijante uključuju četiri "težine": Light, Regular, Medium i Bold, sve s dodatkom kurziva, kako bi pokrio sve potrebe programera, ali i ostalih korisnika. Potpuno je besplatan za preuzimanje i može ga se pronaći na GitHubu, gdje su dostupni i open-source formati, koje korisnici mogu dorađivati i prilagođavati prema vlastitim željama i potrebama.

Novi font najbolje će se, kažu, pokazati unutar raznih developerskih okruženja na Windowsima, kada mu je veličina na zaslonu 9 ili više točaka.