Amerika fascinirana sportreactom i ostalim hrvatskim startupima na CES-u 2022

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, CES 2022, službeno je otvoren kao fizički događaj u Las Vegasu, a čak pet hrvatskih startupa plijeni pažnju američkih, ali i internacionalnih posjetitelja

Dragan Petric četvrtak, 6. siječnja 2022. u 06:00

Nakon jednogodišnje pauze, u Las Vegasu je sinoć (prema našem vremenu) otovoren CES 2022, najveći svjetski tehnološki spektakl koji je fizički, na licu mjesta, okupio čak 2.200 izlagača iz cijelog svijeta, od kojih najzanimljiviji dio izložbe čini preko 800 startupa. Bug je, dakako, na licu mjesta, gdje pratimo nastup dosad najbrojnije delegacije hrvatskih izlagača - njih čak 5, sve redom pobjednike ili zapažene sudionike zadnjih nekoliko održanih Idea Knockouta. 

Golemu pažnju posjetitelja, osobito onih koji se bave tzv. health techom i sports techom - bilo da je riječ o investitorima, distributerima, proizvođačima ili skautima koji "njuše" najzanimljivije tehnološke inovacije za svoje klijente - već prvog dana održavanja sajma bilježi aktualni pobjednik Idea Knockouta, sportreact

Njihov proizvod je IoT uređaj namijenjen analizi i razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti onih koji se bave rekreativnim, ali i profesionalnim sportašima. Uređaj je povezan s mobilnom aplikacijom koja mjeri i analizira brojne parametre tijekom održavanja treninga, s posebnim fokusom na brze reflekse, ispravne reakcije i motoričku preciznost. Kroz razne programe, sportreact je namijenjen postizanju boljih rezultata u borilačkim sportovima, nogometu, košarci i nizu drugih sportova. 

Anto Širić, suosnivač sportreacta, ali i aktualni svjetski vice-prvak u K1 kickboksu je u Las Vegasu za Bug izjavio: "Drago mi je da smo došli na ovo mjesto koje okuplja najuspješnije pojedince iz raznih industrija i mjesto gdje ćemo, nadam se, uspjeti se u dobrom svjetlu predstaviti potencijalnim investitorima. Zasad privlačimo pozornost ljudi  iz sportske industrije a dolaze nam i novinari koji prate zdravlje, fitness i wearablese."

Putovanje sportreacta u Las Vegas omogućio je Bug, ogranizator Idea Knockouta, kao i generalni pokrivitelj Hrvatski Telekom te sponzori natjecanja, Addiko bankaCroatia osiguranje, Algebra, Mastercard, LAQO, Poco i HUB385.

Na CES-u 2022 nastupa i Codelab, pobjednik Idea Knockouta 2020 koji na CES-u nastupa ove godine, obzirom da se lani nije održao kao fizički događaj. Riječ je o hrvatsko-crnogorskom startupu koji se predstavio elektronskom društvenom igrom Clockwork Briefcase. Posrijedi je igra u kojoj je cilj deaktivirati lažni eksploziv skriven u kovčegu, a na njihovom štandu okuplja se ogroman broj zainteresiranih za društvene igre, kao i tvrtke koje zanimaju inovativna digitalna rješenja za team buildinge. U njihovom dolasku posebno se istaknula Algebra koja je omogućila "prebacivanje" nagrade s prošle, na ovu godinu. 

Iron Bull, pobjednik Idea Knockouta 2019, na CES-u nastupa drugi put, a donosi indie-studio za razvoj visoko-realističnih robotiziranih modela tenkova s operacijskim mogućnostima stvarnog tenka, uključivši njihovo pokretanje, sposobnost ispaljivanja plastičnih projektila i sustav za detekciju primljenih projektila i oštećenja. Tenk je opremljen širokokutnom kamerom i kontroliraju ga dva igrača. Prije dva tjedna otvorili su igraonicu u Zagrebu, a u Las Vegasu predstavljaju svoj inovativni koncept.

Dakako, na CES-u ponono nastupa i Orqa, pobjendik Idea Knockoua 2018 koja se upravo na ovom sajmu, prilikom prvog nastupa, globalno afirmirala i pozicionirala. Donose - znate već -  first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje dronovima i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. Kao i Iron Bull, izazivaju enormno zanimanje mnogih kompanija. Putovanje Iron Bulla i Orqe na CES 2022 sufinancirala je Hrvatska Gospodarska Komora

Zuluhood, sudionik Idea Knockouta 2020, konačno, korisnicima donosi čitav niz inovacija sa željom da unaprijedi tržište sigurnosti doma. Uz Zuluhood, korisnici mogu aktivno brinuti o sigurnosti vlastitog doma, vikendice ili kuće na moru, bilo gdje, bilo kada i neovisno o eventualnoj opremi koju imaju ili nemaju instaliranu kod kuće.

Hrvatski startupi tako su izazvali pozornost unatoč smanjenom broju posjetitelja CES-a, a s predstavnicima svih naših izlagača, na večeri u ogranizaciji HGK našla se i generalna konzulica Hrvatske za zapadni dio Amerike, Renee Pea.