Aplikacija unaprijed upozorila stanovnike Kalifornije na snažan potres

Mobilna aplikacija MyShake dostupna je u cijelom svijetu, a u Kaliforniji je i službena metoda upozoravanja građana na potrese u stvarnom vremenu, čak i nekoliko sekundi unaprijed

Sandro Vrbanus petak, 24. prosinca 2021. u 23:44

Iako potrese ne možemo predvidjeti, dobrim postavljanjem seizmoloških senzora i njihovim umrežavanjem moguće je detektirati potrese čim se oni dogode, a potom upozoriti sve stanovnike u okolici. Zahvaljujući tehnologiji, ponekad će na mobitele korisnika upozorenje o potresu stići čak i prije nego do njih stigne potresni val, dajući im nekoliko sekundi da potraže zaklon.

Jedna od aplikacija koje služe za ovakvo rano upozoravanje je MyShake. Iako je dostupna u cijelom svijetu, u Kaliforniji je izravno povezana s nadležnim geološkim službama, pa je proglašena i službenom državnom aplikacijom za upozoravanje na potrese.

Upozorenje stiglo 10 sekundi prije potresa

Najsnažniji potres otkako je MyShake postao službena kalifornijska potresna aplikacija dogodio se protekloga ponedjeljka, 20. prosinca. Potres je bio magnitude 6,2 s epicentrom u moru nedaleko od obale na sjeveru Kalifornije. Nekoliko trenutaka prije nego je potresni val stigao do prvih naseljenih mjesta, udaljenih 70-ak kilometara od epicentra, otprilike pola milijuna stanovnika Kalifornije na svoje je mobitele dobilo obavijest o ovom potresu.

Neki su korisnici aplikacije prijavili kako im je notifikacija stigla i 10 sekundi prije nego se tlo oko njih počelo tresti, što su iz američke geološke službe US Geological Survey proglasili "vraški dobrim". Ovotjedni potres nije prouzročio veliku štetu niti je za rezultat imao ozlijeđene osobe, no sustav je zahvaljujući njemu dodatno testiran u stvarnim uvjetima.

Kako bi aplikacija MyShake ispunjavala svoju svrhu, mora biti povezana sa seizmološkim službama koje bilježe potrese. Razvijena je na sveučilištu Berkeley, a trenutačno se kao službena koristi u Kaliforniji i Oregonu.

Koga se i kada upozorava o potresu
Koga se i kada upozorava o potresu

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi