Apple: Kineska tvrtka upravlja kineskim iCloud računima

Apple se odlučio prilagoditi pravilima u Kini koja zahtijevaju da cloud usluge u Kini mogu nuditi kineske tvrtke te sklopio suradnju s kineskom tvrtkom koja će u njihovo ime upravljati iCloudom

Matija Pavlić petak, 12. siječnja 2018. u 11:30

Apple je u službenoj obavijesti namijenjenoj svojim kineskim korisnicima objavio kako će od idućeg mjeseca njihovim korisničkim računalima na iCloud servisu upravljati domaća kineska tvrtka u ime Applea. Riječ je o poštivanju novog pravila prema kojem cloud usluge u Kini mogu biti ponuđene samo od strane kineskih tvrtki.

Svojim korisnicima Apple savjetuje da pročitaju nove uvjete i odredbe koje između ostalog navode kako će puni pristup podacima korisnika imati Apple kao i spomenuta kineska tvrtka. Ovaj potez predstavlja završetak Appleovog procesa prilagodbe novim pravilima o cloud računalstvu koje su donijele tamošnje vlasti na ljeto prošle godine, kada je određeno kako sve tvrtke podatke svojih korisnika moraju čuvati na kineskom tlu.

Podacima kineskih korisnika iClouda tako će upravljati tvrtka Cloud Big Data (GCBD) koja je u vlasništvu vlasti pokrajine Guizhou na jugu Kine, ujedno i mjestu gdje je Apple smjestio svoj podatkovni centar kako bi udovoljio gore spomenutim pravilima vezanima za poslovanje tvrtki u cloudu.

Partnerstvo s GCBD-om Appleu bi prema njihovim vlastitim riječima trebalo omogućiti brzinu i pouzdanost njihove iCloud usluge, a istodobno omogućiti poštivanje svih tamošnjih zakonskih regulativa. Prebacivanje iCloud trebalo bi krenuti 28. veljače, a kineski korisnici koji ne žele koristiti iCloud uslugu upravljanu od strane GCBD-a imaju mogućnost zatvaranja računa.