Apple Watch podcast aplikacija umjetno povećavala broj slušatelja

IAB Tech Lab upućuje na problem kod Appleove podcast aplikacije za Apple Watch koji umjetno povećava broj slušatelja nekog podcasta

Matija Pavlić utorak, 1. rujna 2020. u 06:00

Interactive Advertising Bureau (IAB) Tech Lab više neće brojati Apple Watch kod svojih statističkih podataka vezanih za slušanost pojedinih podcasta.

Naime kada se podcast automatski preuzme od strane Apple Watch korisnika broji se kao dva slušatelja, jedan za taj Apple Watch a drugi za upareni iPhone. Konkretno, oba uređaja preuzimaju istu epizodu podcasta te se na kraju ubrajaju kao uređaji dva potpuno različita slušatelja.

Umjetno povećan broj slušatelja dolazi iz spomenute prakse automatskog preuzimanja epizoda. Problem postoji samo na Appleovoj vlastitoj podcast aplikaciji za Apple Watch (druge podcast aplikacije za Apple Watch nemaju taj problem).

IAB Tech Lab i pripadajući članovi dogovorili su da od 1. listopada ove godine više neće ubrajati promet s Apple Watcha kao ukupan promet što se tiče podcast industrije. Ističe se da ukoliko Apple poduzme odgovarajuće korake moguće je da će se Apple Watch u budućnosti moći vratiti u statističke podatke.