BFS 2021: Učitelji heroji, peta generacija

Učitelji heroji – arhitekti boljeg svijeta, i ove su godine oduševljavali, obrazovali, inspirirali i predvodili revoluciju u obrazovanju

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 16:22

Ovogodišnje arhitekte boljeg svijeta, učitelje heroje koji provode nastavu kakve se ne bi posramile niti škole najrazvijenijih podneblja, kao i njihove rezultate i izazove na koje nailaze, predstavila nam je Ida Prester. U nastavku nešto više o svakome od njih, ovogodišnjih dobitnika Bugovog i Algebrinog prestižnog statusa učitelja-heroja.

Tomislav Pavlović, OŠ Velika Ludina: u zadnjih 7 godina ova škola je provela projekte u sklopu programa Erasmus+ vrijedne više od 4 milijuna kuna. Projekti su se bavili usavršavanjem nastavnika te razvojem novih kurikuluma za područje poduzetništva, u čemu su bili jedinstveni u Hrvatskoj.

Alenka Miljević, OŠ Braće Radića, Bračević: Baranjka koja je doselila u Split i radi u malenoj seoskoj školi. Unatoč težim uvjetima i nedostatku modernih tehnologija učitelji ove škole bave se projektima i povezuju se s kolegama iz drugih zemalja putem platforme eTwinning te također sudjeluju u programu Erasmus+.

Vladimir Šoštarić, Gospodarska škola Čakovec rekorder je u povlačenju Erasmus+ sredstava, a njegova je škola za projekte dobila već više od 20 milijuna kuna.

Arjana Blažić, IX. Gimnazija, Zagreb: u proteklih više od 10 godina ova nastavnica bavi se eTwinning projektima, a svoj je entuzijazam uspješno prenijela i na svoje kolege, pa je cijela njihova škola danas eTwinning škola. Posjećivali su kolege diljem Europe i upoznavali se s kolegama te razmjenjivali iskustva u podučavanju.

Učitelji koji ne štede svojeg slobodnog vremena, vikenda, a ne manjka im inspiracije za uvijek neke nove projekte, peta su generacija Bugovih i Algebrinih učitelja heroja.