Dron u Meksiku smanjuje stopu kriminaliteta

Policija u meksičkom gradu Ensenadi koristi dron DJI Inspire 1 u pokušaju suzbijanja kriminaliteta, što je u konačnici dovelo i do smanjenja stope kriminala za 10 posto

Matija Pavlić srijeda, 13. lipnja 2018. u 21:46

Policijski službenici meksičkog grada Ensenada (južno od Tijuane) odlučili su isprobati učinkovitost dronova na području prepoznavanja potencijalnih kriminalaca.

Projekt se pokazao vrlo uspješnim s obzirom na to da je samo jedan dron (Inspire 1 tvrtke DJI) pri djelovanju na području grada Ensenada smanjio stopu kriminaliteta za oko 10%.

U četiri mjeseca djelovanja dron je zabilježio u prosjeku oko 25 misija dnevno (ukupno 1600 misija), a njime se upravljalo iz kontrolne sobe spomenute policije grada Ensenada, s time da je velik dio leta obavljen putem softvera za automatizaciju funkcija drona (na primjer proces polijetanja i slijetanja drona).

Autorizirani službenici su zahvaljujući dronu imali na raspolaganju živu sliku s terena (to uključuje i policijske službenike koji su i sami bili na terenu). Policija u Ensenada smatra da je oko desetak ovih dronova dovoljno za pokrivanje čitavog grada koji trenutačno ima oko 522 tisuća stanovnika.