Francuska novim zakonom protiv govora mržnje na Internetu

Francuska priprema zakon kojim će se pokušati spriječiti govor mržnje na Internetu kažnjavanjem tvrtki kao što su Facebook i Google - ako takav sadržaj ne uklone u roku od 24 sata

Matija Pavlić subota, 6. srpnja 2019. u 00:37

Donji dom Francuskog parlamenta u četvrtak je odobrio niz mjera koje su zamišljene kao odgovor na rastući problem govora mržnje pri komunikaciji na Internetu i dio su većeg zakona o regulaciji Interneta.

Ukoliko zakon i ovi prijedlozi prođu cijelu proceduru te postanu važeći obvezali bi tvrtke kao što su Facebook i Google na uklanjanje svog sadržaja koji se može okarakterizirati kao govor mržnje u roku od 24 sata.

Ukoliko to ne učine u navedenom vremenu mogu biti suočeni s kaznom koja se penje i do iznosa od 1,25 milijuna eura. Pod govorom mržnje koji podliježe kaznama smatra se onaj koji potiče na nasilje i diskriminaciju na bazi rase i religije (na meti je posebice sve više prisutni antisemitski govor mržnje).

Francuskoj susjedna Njemačka odobrila je sličan zakon tijekom prošle godine, rok za uklanjanje sadržaja također je 24 sata, no tamo maksimalna novčana kazna može doseći 50 milijuna eura.     

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi