Hrvatska industrija računalnih igara u 2022. ostvarila rekordnu dobit iako su prihodi manji

Sudeći po jutrošnjoj konferenciji u organizaciji A1 i Klastera hrvatskih proizvođača videoigara, industrija računalnih igara u nas, premda malena u europskim i svjetskim okvirima ne treba se bojati za budućnost – broj zaposlenih, prihodi i dobit su u stalnom porastu

Drago Galić srijeda, 6. rujna 2023. u 14:06

Jutros je u organizaciji A1, u suradnji s Klasterom hrvatskih proizvođača videoigara, održana tiskovna konferencija o stanju industrije računalnih igara u nas, a dotakli smo se i A1 Adria Lige (12 sezona) Reboot InfoGamera koji se ponovo održava na prostoru Zagrebačkog velesajma, ove godine od 9. do 12. studenog.

Ipak, prvo o domaćoj industriji igara. Usprkos famoznim „globalnim izazovima“ i nestabilnim vremenima u kojima živimo (ili možda baš zbog toga – igre su oduvijek bile vid eskapizma) hrvatskoj igraćoj industriji prošle godine prema dostupnim statističkim podacima uopće nije bilo loše. Ukupni prihodi prezentirani na konferenciji tako su iznosili 61,4 milijuna eura (što je manje od rekordnih 70,8 milijuna iz 2020., ali  i nešto manji od gotovo 62 milijuna iz 2021. godine), uz rekordnu dobit od skoro 13,3 milijuna eura, najveću do sada.

Najveći po prihodima je Nanobit, član Stillfront grupe, a čiji prihodi čine ukupno 55% prihoda čitave industrije i sa ukupno 24% svih zaposlenih u industriju videoigara u Hrvatskoj.

Od ukupno 80 tvrtki ovoga tipa u nas, tri s najvećim brojem zaposlenih su Nanobit (121), Gamepires (54) i Abest (30). Od 10 najvećih, samo je Games Revolted smanjio broj zaposlenih u 2022. u odnosu na prethodno godinu dok je broj zaposlenih u industriji većinom rastao.

Ukupno je u svim tvrtkama koje se bave razvojem igara u Hrvatskoj prošle godine bilo zaposleno 533 osobe s tendencijom stalnog rasta.

Detaljna analiza prošlogodišnjih rezultata dostupna je u PDF formatu, pa savjetujemo pogledati za detaljnije informacije. Zanimljivo je da dobar dio tvrtki posluje i osniva se van Zagreba, što bi trebalo biti i normalno za ovaj tip industrije – raditi na računalima se može jednako dobro na Silbi ili Mljetu, u Kaštelima (4 tvrtke), Sisku (3), Novskoj (6), Kutini (7), kao i u Zagrebu (13) ili bilo kojem većem gradu.

U sklopu konferencije A1 je najavio i nastavak A1 Adria Lige i to 12 sezonu za koju je u nagradnom fondu predviđeno nešto više od 15.000 eura za dobitnike, čime je ukupna količina fonda u 12 sezona premašila 160.000 eura u nagradama.

Natjecanja se odvijaju u igrama FIFA Mobile, FIFA 23 i popularnom „Kanteru“ – CS GO.

Na koncu, za one koji su se zaželjeli Rebootovog InfoGamera na prostoru Zagrebačkog velesajma, ove godine nakon pandemiijske podulje pauze, događanje se nastavlja u ranijem obimu, na 10.000 kvadrata izložbenog prostora na kojem se za sada očekuje nastup 50 izlagača iz 50-tak zemalja.

InfoGamer traje od 9. do 12. studenog (ako do tada ne bude nekih neočekivanih promjena), a prema Damiru Đuroviću, očekuje se 50.000 posjetitelja. Cijene bi trebale biti 10 eura za dnevnu kartu i 20 eura za sva četiri dana.