Hrvatska je od danas i službeno pridružena članica CERN-a

Današnjim potpisivanjem sporazuma Hrvatska je postala članica Europske organizacije za nuklearna istraživanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. veljače 2019. u 22:16

Nakon što je prvi put krajem prošle godine zadovoljila sve uvjete, Republika Hrvatska postaje članica najvećega znanstvenog laboratorija na svijetu. Tim povodom svečano potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) održano je danas u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Sporazum su potpisale ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti. Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković

Riječ je o važnom iskoraku za međunarodnu vidljivost hrvatske znanosti jer će se pridruženim članstvom Hrvatske u CERN-u omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima hrvatskim znanstvenicima te povećana mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka.

Osim ulaska u svjetsku znanstvenu elitu, posebno je važno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske high-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, ali i za one koje razvijaju inovacije u građevinarstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu. One će moći sudjelovati na godišnjim natječajima vrijednim čak pola milijarde eura, poručili su ovom prigodom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Hrvatski su znanstvenici imali značajan doprinos na velikom broju raznih eksperimenata u CERN-u kroz protekla gotovo četiri desetljeća, a kao pridruženom članu otvaraju se nove prilike za Hrvatsku za znanstvenu suradnju, tehnološki razvoj i obrazovanje", poručila je Fabiola Gianotti.

Prvi doprinos Hrvatska je u CERN-u imala krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su znanstvenici iz naše zemlje radili na sudarivaču čestica SPS (Super Proton Synchrotron). 1994. ekipa znanstvenika iz Splita pridružila se eksperimentu CMS, a godinu dana kasnije zagrebački su istraživači počeli suradnju na projektu ALICE.

Prvi ugovor o suradnji između Hrvatske i CERN-a potpisan je 2001. godine, a 2014. Hrvatska je aplicirala za pridruženo članstvo. Od danas će naši znanstvenici imati prilike sudjelovati u radu Vijeća CERN-a, te njegovim odborima za financije i znanstvenu politiku. Hrvatski će građani moći dobiti posao u CERN-u, dok će naše kompanije moći dobivati ugovore s ovom organizacijom i surađivati na njezinim projektima.

 
CERN

Pogledajte i podijelite s prijateljima video podrške naših istaknutih znanstvenika, inovatora i gospodarstvenika! Hrvatska 28.2. potpisuje sporazum s CERN-om o dodjeli statusa pridružene zemlje članice. 😊

Posted by Blaženka Divjak on Thursday, February 21, 2019