Hrvatska zadovoljila uvjete za ulazak u CERN

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je Hrvatska ispunila sve uvjete kako bi od sljedeće godine mogla biti pridruženi član Europskog laboratorija za fiziku čestica

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. listopada 2018. u 18:17

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u nedjelju je u Dubrovniku potvrdila kako je Republika Hrvatska prvi puta zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u CERN, Europski laboratorij za fiziku čestica, koji je jedna od najcjenjenijih svjetskih znanstvenih institucija. Uvjeti su uključivali znanstvene kapacitete u području fizike, računalstva i informatike, kao i inovativnoj industriji, te u konačnici političku volju države. Službeno će Hrvatska proces ulaska u CERN podupirati kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zakladu za znanost, poručila je ministrica.

Hrvatska će tako postati pridružena članica CERN-a 2019. godine. Iako godišnja članarina iznosi oko milijun švicarskih franaka, članstvo u ovoj instituciji otvara Hrvatskoj i poduzećima iz nje velike prilike i nova tržišta. "Želimo držati korak sa strelovitim razvojem tehnologije i potpuno nove industrije“, poručila je ministrica Divjak. 

 

Hrvatska je po prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u najveći svjetski znanstveni laboratorij i postat ćemo pridružena članica CERN-a 2019. Podijeli ovu lijepu i važnu vijest s prijateljima! 😊

Posted by Blaženka Divjak on Sunday, October 21, 2018

CERN je osnovan 1954. godine i danas je najveći znanstveni laboratorij na svijetu, u kojem se nalaze i najsloženiji znanstveni mjerni instrumenti poput Velikog hadronskog sudarača (LHC). U samom CERN-u zaposleno je oko 2.500 zaposlenika, a njegovim se instrumentima služi dodatnih 8 tisuća znanstvenika iz gotovo 600 institucija diljem svijeta.

Pregovori o pristupanje Hrvatske ovoj organizaciji počeli su još prije godinu dana, a nedavno su predstavnici CERN-a posjetili Hrvatsku. Tim posjetom su htjeli provjeriti ispunjava li naša država sve uvjete za stupanje u punopravno članstvo, a prema ovim vijestima čini se kako su na to pitanje odgovorili potvrdno.