Huawei ipak nije odustao od Barcelone - predstavio niz noviteta, u prvom planu Mate Xs

Huawei je, umjesto planiranog nastupa na MWC-u, danas održao pomalo neobično predstavljanje novih proizvoda u Barceloni, tijekom kojeg je pokazao niz novih 5G proizvoda te strategiju kojom je demonstrirao njihove mogućnosti

Stjepan Bilić ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 18:05

Kako je ovogodišnji MWC sajam službeno otkazan, Huawei se odlučio na “virtualno predstavljanje” (kako je to izgledalo saznat ćete detaljnije iz izvještaja kolege Petrica koji se nalazi na mjestu događaja) novih proizvoda u Barceloni. Očekivano većina predstavljenih uređaja podržava novu 5G tehnologiju, a radi se o novim telefonima, tabletima i routerima.

Mate Xs

Huawei je predstavio novi savitljivi pametni telefon – Mate Xs kojeg odlikuje snažan hardver te jednako snažan softver. Novi model donosi između ostalog poboljšano korisničko iskustvo zahvaljujući novom fleksibilnom zaslonu koji je proizveden pomoću novih materijala te novoj šarci Falcon Wing. Temelji se na najnovijem Kirin čipu – 990 5G i opremljen je mobilnim AI i 5G komunikacijskim značajkama.

Za fotografije visoke kvalitete pobrinut će se četiri Leica SuperSensing kamere. Razlučivost glavne je 40 MP, ultra širokokutne 16 MP, a telefo kamera 8 MP, četvrta kamera je 3D Depht Sensing kamera. Softversku stranu uređaja čini EMUI 10.0.1 koji podržava Multi-Windows rad aplikacija. Kapacitet baterije je 4.500 mAh. Podržana je tehnologija brzog punjenja baterije od 55W.

Mate Xs u prodaji će se naći već od idućeg mjeseca i odmah će biti globalno dostupan. Cijena modela 8/512 GB bit će 2.499 eura.

HUAWEI Wi-Fi AX serija

Koristeći sinergiju između vlastitih čipova i optimizacije softvera, Huawei je razvio Wi-Fi 6+ temeljen na Wi-Fi 6 standardu. Wi-Fi 6+ podržava krajnju propusnost kanala od 160 MHz i Huaweijevu dinamičku uskopojasnu tehnologiju. U kombinaciji, ove dvije tehnologije rezultiraju znatno većim Wi-Fi brzinama i pokrivenošću signalom.

Tijekom predstavljanja, Huawei je predstavio Gigahome 650 i Kirin W650, najnovije Wi-Fi 6+ čipsete dizajnirane za routere i pametne telefone. Nova HUAWEI Wi-Fi AX3 serija opremljena je Gigahome 650 čipsetom, što joj omogućuje da podržava DBDC rad brzinom do 3000Mbps. Kad se koristi zajedno s Huaweijevim uređajem koji također podržava Wi-Fi 6+, HUAWEI Wi-Fi AX3 routeri mogu pružiti bolju pokrivenost signala i brzinu veću od brzine Wi-Fi 6 usmjerivača.

Huawei je također predstavio HUAWEI 5G CPE Pro 2, novi Wi-Fi 6 + CPE koji je 30 posto kompaktniji od svog prethodnika. Ostale značajne nadogradnje uključuju podršku za čak 11 5G opsega i Huaweijevu ekskluzivnu Super Uplink tehnologiju, što uvelike poboljšava brzinu i kašnjenje prijenosa.

HUAWEI MatePad Pro 5G

Huawei MatePad Pro 5G ima 10,8“ HD zaslon s podrškom za kino-raspon DCI-P3 boja. Odlikuje se tankim rubovima oko zaslona što rezultira najvećim omjerom zaslona i tijela tableta na svijetu, od čak 90 posto. I ovaj mobilni uređaj temelji se na Kirin 990 5G čipu što mu omogućava rad na 5G mrežama. HUAWEI MatePad Pro može se povezati s drugim Huaweijevim pametnim telefonima putem Huawei Share Multi-Screen Collaboration značajke. Jednom kada se uspostavi veza, korisnici mogu pokretati i kontrolirati oba uređaja na zaslonu tableta.

Multi-screen Collaboration omogućuje i prijenos datoteka s pametnog telefona na tablet. Periferno dijeljenje omogućuje korisnicima tipkanje na pametnom telefonu pomoću tipkovnice i zaslona tableta, reprodukciju glazbe spremljene na pametnom telefonu uz zvučnike tableta i još više. HUAWEI MatePad Pro 5G podržava Multi-Window za prikaz do tri aplikacije istovremeno.

HUAWEI MatePad Pro 5G može biti uparen s HUAWEI M-Pencil olovkom koja podržava 4.096 razina pritiska. HUAWEI Notepad izvorno podržava Huawei stylus s novom značajkom Screen-off Shorthand, omogućujući korisnicima unos podataka bilo kad.

MateBook X Pro

Huawei je na istom događaju najavio i nove modele laptopa MateBook X Pro. Novi modeli dolaze u konfiguraciji s desetom generacijom Intelovih Core procesora. Dostupna je i nova boja kućišta – Emerald Green.

Kako bi omogućio što veći omjer između zaslona i tijela laptopa Huawei je i na novom modelu zadržao FullView Display dizajn dobivši tako omjer zaslona i tijela od 91%. Nova MateBook D serija laptopa predstavljena je kao serija za mlađe korisnike.

HUAWEI AppGallery

Kako bi razvio potpuni ekosustav koji će podržavati Huaweijeve uređaje, Huawei postupno otvara razne mogućnosti kroz sve svoje tehnologije globalnim programerima putem HMS-a. Ovaj ekosustav  ključna je komponenta Huaweijeve razvojne strategije.

Trenutno u svojoj četvrtoj iteraciji, HMS Core zbirka je alata napravljenih za Huaweijeve partnere i programere kako bi stvorili jedinstvena, nova iskustva koja iskorištavaju sve hardverske i softverske mogućnosti koje Huawei uređaji nude. Integrirajući HMS u svoje aplikacije s HMS Core 4.0, programeri mogu brzo implementirati Huaweijeve mogućnosti na uređaju kao što su HiAI, distribuirana tehnologija i značajke kamere u njihovim aplikacijama i pružiti kvalitetno iskustvo krajnjim korisnicima.

Stalni uspjeh ovog naprednog ekosustava ostat će jedan od naših najvećih prioriteta.

S devetogodišnjim iskustvom sakupljanja i razvoja aplikacija, HUAWEI AppGallery jedna je od prve tri svjetske trgovine za aplikacije. Govoreći o svojim planovima za budućnost HUAWEI AppGallery, Yu je napomenuo: „U narednom periodu, nastavit ćemo širiti naš ekosustav aplikacija u HUAWEI AppGallery-ju s nadom da ćemo stvoriti sigurnu i pouzdanu platformu, ali i pružiti potrošačima veći izbor. Stalni uspjeh ovog naprednog ekosustava ostat će jedan od naših najvećih prioriteta. "

HUAWEI AppGallery također nudi i Quick Apps, inovativnu kategoriju aplikacija kreiranih za 5G uređaje. Razvijen na temelju industrijskih standarda, Quick Apps ne zahtijeva instalaciju i koristi minimalnu sistemsku memoriju. Korisnici mogu jednostavno kliknuti na te aplikacije kako bi uživali u brzoj interakciji i lijepim sučeljima kao da su tradicionalne aplikacije. Ova kategorija brzo raste - trenutno je na HUAWEI AppGallery dostupno preko 1.700 brzih aplikacija.

Huawei aktivno prikuplja i aplikacije koje su već popularne u svijetu. Kako bi zaštitio korisnike od zlonamjernih aplikacija, Huawei je uveo cjelovit sigurnosni i zaštitni sustav, koji uključuje provjeru stvarnog imena programera, postupak pregleda u četiri koraka, zaštitu za preuzimanje i instalaciju, kao i mehanizam za prevenciju sigurnog rada aplikacija.