Kina osnovala odbor za etičku analizu videoigara

Kina je osnovala odbor za etičku analizu videoigara, koje će biti usmjereno na sprječavanje izlaska na tržište igara koje sadrže nasilje i sadržaje za odrasle bez određenih preinaka za kinesko tržište

Matija Pavlić utorak, 11. prosinca 2018. u 06:00

Kinesko tržište videoigara jedno je od najvećih ako ne i najveće na svijetu i kineske vlasti u posljednje vrijeme nastoje intenzivirati svoju kontrolu nad tim brzorastućim tržištem. Procjenjuje se da sve više kineskih građana igra neke igre koje mogu naštetiti njihovom zdravlju. S tom svrhom, Kina je odlučila formirati novi specijalizirani odbor čija će zadaća biti s etičkog gledišta procijeniti igre koja stižu u prodaju.

Odbor će usredotočiti na provjeru igara koje potencijalno sadrže eksplicitne scene nasilja ili sadržaja za odrasle te sa zdravstvenog aspekta izazivaju ovisnost i probleme s vidom (kratkovidnost). Odbor je dosad pregledao dvadeset igara, njih devet odbijeno je dok se ne izvrše određene promjene, dok njih jedanaest smije odmah na tržište.

Imena naslova koji su nisu ili koji jesu odobreni nisu javno obznanjena. Na kraju valja napomenuti da se sam odbor službeno zove Etički odbor za online igre, čime se daje naslutiti da je odbor uglavnom namijenjen kontroli online igračih naslova koje su veoma popularne među igračima u Kini.