Kineski astronauti uspješno stigli na svemirsku postaju Tiangong

Svemirska letjelica Shenzhou 14, uspješno je dovela tročlanu posadu na nedovršenu kinesku svemirsku postaju Tiangong

Matej Markovinović ponedjeljak, 6. lipnja 2022. u 06:00
Shenzhou 14 📷 Screenshot: YouTube/VideoFromSpace
Shenzhou 14 Screenshot: YouTube/VideoFromSpace

Tri kineska astronauta, odnosno taikonauta, uspješno su stigli u Tianhe modul na nedovršenoj svemirskoj postaji Tiangong u nedjelju ujutro. Tamo će ostati šest mjeseci kako bi pomogli konačnom dovršenju njezine izgradnje.

Astronaute je na Tiangong dovela svemirska letjelica Shenzhou 14, koja je u subotu poletjela iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi. Chen Dong, Cai Xuzhe i Liu Yang, obavit će nekoliko svemirskih šetnji i pripremit će Tiangong za dolazak dva dodatna laboratorijska modula – Wentian koji stiže sljedeći mjesec te Mengtian koji će biti lansiran u listopadu.

Kako prenosi Space.com, Wentian i Mengtian moduli pričvrstit će se na suprotne strane Tianhe modula, kako bi se konačno dovršila Tiangong postaja u obliku slova T, koja bi trebala biti manja od Međunarodne svemirske postaje (ISS).

📷 Screenshot: YouTube/VideoFromSpace
Screenshot: YouTube/VideoFromSpace

Shenzhou 14 treća je kineska misija s posadom od lansiranja modula Tianhe u travnju 2021. godine. Navodi se da će Dong, Xuzhe i Yang dočekati posadu Shenzhoua 15 na Tiangongu krajem ove godine što će biti prvi puta da će se na postaji nalaziti šest osoba.

Kineska svemirska postaja Tiangong trebala bi biti dovršena do prosinca ove godine.