Kineski balon i dalje lebdi nad SAD-om i privlači pozornost svijeta

Amerikanci su potvrdili da misteriozni balon služi za izviđanje, ima mogućnost manevriranja, no ne otkrivaju planiraju li ga oboriti na siguran način kada se za to steknu uvjeti

Sandro Vrbanus subota, 4. veljače 2023. u 12:28

Balon, koji je navodno opremljen špijunskom tehnologijom, i dalje lebdi iznad kontinentalnog dijela SAD-a. Nakon jednog je dana napustio područje savezne države Montane i uputio se prema središnjem dijelu zemlje, prema istoku. U narednih dan ili dva moglo bi ga se očekivati i nad istočnom obalom, procjenjuju u SAD-u. Pentagon je održao još jednu konferenciju za medije posvećenu toj temi, na kojoj je njihov glasnogovornik Pat Ryder iznio nekoliko informacija, do tada nepoznatih javnosti.

Balonska ofenziva

On je službeno potvrdio kako je balon sigurno opremljen tehnologijama za nadzor i špijuniranje, ali i kako ima mogućnost manevriranja. To bi značilo da balon nije "zalutao" nošen vjetrovima u atmosferi, već da je namjerno upućen na odredište. Rekao je i kako je sve pod stalnim nadzorom Ratnog zrakoplovstva i zapovjedništva NORAD, ali nije želio špekulirati o tome hoće li s ići u obaranje balona, kada se to bude moglo učiniti na siguran način (primjerice, iznad veće vodene površine). Jednako tako, nije odgovorio niti na pitanje postoji li kakav drugi način da se balon sigurno prizemlji, ali je rekao da u Pentagonu razmatraju sve opcije.

Kanada je u međuvremenu prijavila opažanje još jednog sličnog balona, dok Kinezi pokušavaju smiriti situaciju. Iz Pekinga je ispočetka, iako s povećom odgodom, bilo priopćeno kako je riječ o zalutalom meteorološkom balonu, kao i da Kina poštuje suverenitet svih država te da nikada ne bi na ovaj način narušavala tuđi zračni prostor. Priznali su, dakle, da je balon kineski, no više od toga nisu potvrdili. Iz Pentagona je potom priopćeno da je još jedan sličan balon primijećen i u Južnoj Americi. Zbog ovog je slučaja američki državni tajnik Anthony Blinken odgodio svoj planirani službeni put u Peking.

Balon se cijelo vrijeme nalazi na visini većoj od 24 kilometra, ne predstavlja opasnost za komercijalnu avijaciju, niti za ljude i naselja ispod njega. Rušenje tako velikog bi balona moglo izazvati određenu štetu na tlu, i to je, prema navodima iz Pentagona, glavni razlog zašto on još uvijek nije oboren. Na društvenim je mrežama sve više amaterskih fotografija koje prikazuju ovaj balon i dodatke koje nosi pod sobom –solarne panele za napajanje i vrlo vjerojatno razne kamere, senzore, moguće i radare te komunikacijsku opremu.