Muskovi sateliti preletjeli iznad Hrvatske i zabrinuli građane

Mirnu subotnju večer 'poremetili' su Starlinkovi sateliti koji su preletjeli iznad Hrvatske. Brojni su građani objašnjenje odlučili pronaći na društvenim mrežama, a o svemu se oglasio i Hrvatski astronomski savez

Matej Markovinović nedjelja, 21. kolovoza 2022. u 01:50
📷 Screenshot: Facebook, Hrvatski astronomski savez
Screenshot: Facebook, Hrvatski astronomski savez

Ove subote u večernjim satima, sateliti SpaceX-a, tvrtke Elona Muska, preletjeli su iznad Hrvatske. Budući da nije riječ o svakodnevnom događaju, mnogi su građani ostali zatečeni, ne znajući o čemu se točno radi.

Lavina fotografija i snimaka Starlinkovih satelita preplavila je društvene mreže.

„Čudna pojava na nebu prije par trenutaka, viđena s Dugog Otoka. Jedno vrijeme je stajalo na nebu, pa onda samo isparilo kroz 20-ak sekundi“, napisao je jedan zabrinuti korisnik Reddita.

Kako bi smirili građane, o „pojavama na nebu“ oglasio se i Hrvatski astronomski savez na svom službenom Facebook profilu.

„Da nam ne šaljete poruke cijelu noć! Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi Starlink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružanju usluga globalnog interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim, pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu“, napisali su iz Hrvatskog astronomskog saveza.