Najavljen 19. Zagrebdox: u službenoj konkurenciji 40 filmova

U osam festivalskih dana, od 26. ožujka do 2. travnja, publika 19. ZagrebDoxa imat će priliku pogledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa

Mladen Smrekar četvrtak, 9. ožujka 2023. u 18:03
📷 Zagrebdox
Zagrebdox

Ovo je povratak na "staro normalno", najavili su novo, 19. izdanje ZagrebDoxa, direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec. I doista, nakon malog zatišja posljednjih godina, festival koji će se od 26. ožujka do 2. travnja odvijati u pet kino dvorana Kaptol Boutiquea opet privlači gomilom filmova. U službenom dijelu festivala najavljeno je 40 naslova koji će se boriti za festivalsku nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, od "Istočnog fronta" Vitaliyja Manskog, "Ljepote i krvoprolića" Laure Poitras, preko "Gigija zvanog zakon" Alessandra Comodina, do "Dezertera" Damira Markovine.

Novi programi

Pripremljeni se neki potpuno novi programi, poput ekoloških filmova, na repertoar se vraćaju i neki stari, poput Glazbenog globusa. Bit će i smijeha (Happy dox), i filmova za i o mladima (Teen dox), biografskih radova (Biografski dox), filmova poznatih autora (Majstori doxa), ali i festivalskih hitova, posebnih projekcija i retrospektiva Hrvatskog audiovizualnog centra i Zagreb filma koji slavi 70 godina postojanja.

Ove godine dodijelit će se i nova nagrada, Mali pečat za najbolji kratkometražni dokumentarni film kraći od četrdeset minuta.

Majstori doxa

Majstori doxa nude nam tako nove naslove uglednih filmskih umjetnika, nedvojbenih majstora svog zanata, a direktor festivala Puhovski posebno izdvaja duboko osobni dokumentarac "Hladnija klima" Oscarom nagrađenog redatelja Jamesa Ivoryja koji nas vodi na putovanje koje mu je promijenilo život, u Afganistan šezdesetih godina prošlog stoljeća.

"Glazba za crne golubove", vizualno moćan dokumentarac danskog redatelja i pjesnika Jørgena Letha istražuje živote i umjetničke procese najpoznatijih i najplodnijih jazz glazbenika, dok se drugi Danac, zagrebačkoj publici dobro znan Jon Bang Carlsen, ovaj put predstavlja nekonvencionalnom fantazijom "Sanjati Arizonu" o hrabrim tinejdžerima koji su odlučili postaviti predstavu o vlastitim životima i za sebe izmisliti alternativnu stvarnost u kojoj su dovoljno jaki da se suoče s traumatičnim događajima iz djetinjstva. 

Slavni njemački redatelj Volker Schlöndorff, autor "Limenog bubnja", u svom dokumentarističkom prvijencu "Šumar" portretira Tonyja Rinauda, iznimnog čovjeka nagrađenog alternativnim Nobelom, a tu je i nagrađivani dokumentarac "U vatri: Rekvijem za Katiu i Mauricea Kraffta" velikog Wernera Herzoga.

Stanje stvari

Tradicionalna programska sekcija Stanje stvari i ove godine donosi dokumentarce koji bilježe dominantne teme i tendencije suvremenog svijeta. Riječ je o devet naslova različitih tematika, ali zajedničkog nazivnika: razotkrivanje suvremene svakodnevice.

Za Oscara nominiran film "Nevinost" Guya Davidija bavi se pitanjem militarizacije i njezinim utjecajem na živote mladih Izraelaca prisiljenih služiti vojsku, njemački "Kada je proljeće došlo u Buču" govori o životu u gradu koji je postao simbol ruskih ratnih zločina. "Marš na Rim" upozorava što se događa kad sjećanje prebrzo ishlapi, dok je "Tiha ljubav" Mareka Kozakiewicza nježna priča o hrabrosti, ustrajnosti i lakoći prave ljubavi.

Filmski hitovi na Kaptolu

Dakako, dobar festival ne može se zamisliti bez filmskih hitova, a organizatori posebno ističu kanadski dokumentarac "Vječno proljeće" Jasona Loftusa koji prati događaj iz 2002. kad su državni televizijski signal hakirali članovi zabranjene kineske duhovne skupine Falun Gong.

Tu je i nagradama ovjenčani "Jedan dan u Ukrajini" Volodymyra Tykhyyja koji prikazuje događaje od 14. ožujka 2022. u kojima su ratna zbivanja nadrealno izmiješala mjesta i ljude i stvorila postapokaliptično ozračje u kojem su tisuće Kijevljana bile primorane potražiti spas u podzemnoj željeznici. 

Na Zagrebdoxu bit će doista filmova po svačijem ukusu i svatko će u bogatom programu naći nešto po svom ukusu. "Povijest svijeta prema Getty Imagesu" Richarda Miseka pomno je osmišljeno putovanje kroz povijest uhvaćenu kamerom, dok crnohumorni dokumentarac redateljice Susanne Helke "Pjevamo o socijali" istražuje stanje u sustavu javne skrbi, u kojem su učinkovitost i profit postali najvažnije vrijednosti. Kroz pjesme, film daje glas onima koji se ne usude progovoriti zbog straha od gubitka posla. 

Teen dox i Happy dox

Teen Dox donosi sedam naslova koji će se boriti za naklonost ocjenjivačkog suda koji ove godine čine učenici Prve privatne gimnazije Zagreb, a Happy dox i Glazbeni globus se vraćaju u program u vrlo jakoj postavi, od poljske "Zalagaonice", preko britanske "Hrpe amatera" o istinskim zaljubljenicima u film, do hrvatskog dokumentarca "Iz sve snage" koji nas podsjeća na domaću glazbenu scenu devedesetih.

"Nothing Compares" redateljice Kathryn Ferguson priča je o jedinstvenoj Sinead O'Connor, dok film "Sirene" prati djevojke iz predgrađa Bejruta koje žele postati zvijezde thrash metal rocka. Tu su i glazbeni filmovi u Dublinu, Maliju i priča o nastanku pjesme "Bella Ciao".

A sve to samo je dio bogatog programa koji vas poziva da požurite po ulaznicu kako bi pronašli svoje mjestu na 19. Zagrebdoxu koji se održava od 26. ožujka do 2. travnja u Kaptol Boutiqueu.