Najavljeno veliko istraživanje o gospodarskom značaju domaće gamerske industrije

A1 Hrvatska i Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara partneri su velikog nacionalnog istraživanja koje će dati uvid u stanje hrvatske industrije proizvođača računalnih igara. Koliko je za Hrvatsku važna gejming industrija, ukazuju preliminarni podaci istraživanja koje su predstavnici A1 Hrvatska i Klastera predstavili povodom najave jubilarne 10. sezone najveće regionalne esport lige, A1 Adria League

Bug.hr srijeda, 7. rujna 2022. u 21:12

Na susretu s predstavnicima medija naglašeno je kako nacionalno istraživanje pokazuje da je gejming industrija tijekom dvije pandemijske godine zabilježila dupli rast prihoda. Naime, prihodi za najvećih deset kompanija u hrvatskom sektoru videoigara od 2019. do 2021. godini porasli su s 274 milijuna kuna na 446 milijuna kuna.

Istraživanje pokazuje i da na domaćem tržištu rada itekako ima potrebe za zapošljavanjem u ovom brzorastućem sektoru. Naime, prema rezultatima istraživanja najtraženija tri zanimanja u industriji su programeri, koje aktivno traži čak 50 % anketiranih studija, razni vizualni umjetnici koje traže gotovo 25 % studija te game dizajneri koje aktivno traži 24% studija.

„Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj“, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara. Istraživanje je provedeno na 23 ispitanika iz industrija videoigara, a cjeloviti rezultati bit će predstavljeni javnosti u studenom ove godine, uz finala jubilarne, 10. sezone A1 Adria League.

„Usprkos svim izazovima, već sada i šestu godinu za redom, A1 Adria Leaguea okuplja regionalnu gejming zajednicu kojoj u Hrvatskoj osiguravamo i najveću optičku mrežu za bezbrižno i neometano gejmanje. Svojim poslovnim odlukama trudimo se biti u korak sa svjetskim trendovima, a činjenica da se malo koje esport natjecanje može pohvaliti dvoznamenkastom obljetnicom govori sama za sebe. Počela je jubilarna, deseta sezona A1 Adria League koja me zaista posebno veseli, posebice jer smo pripremili iznenađenja za naše natjecatelje, ali i za gledatelje koji nas vjerno prate“, izjavila je Marijana Zagorac, koordinator medijske strategije, gejminga i sponzorstva u A1 Hrvatska.

Najbolji regionalni gejmeri imaju će priliku natjecati se u sedam popularnih igara za ukupni nagradni fond od gotovo 100 tisuća kuna. Izgled lige doživjelo je osvježenje, kao i formati u nekim igrama. Tri igre CS:GO, FIFA 22 i Brawl Stars kao i do sada čine okosnicu lige, a u ligu se vraćaju i najpopularniji esport naslovi na svijetu League of Legends, kao i PUBG Battlegrounds. Preostale dvije igre su iznenađenje koje će biti naknadno otkrivene.

Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški, Damir Đurović
Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški, Damir Đurović