Nije sjajno, ali niti grozno: u Černobilu zabilježeno pojačano zračenje

Prodorom ruskih snaga na područje Ukrajine reaktiviralo se zračenje iz černobilske zone isključenja, pa mjerne postaje bilježe povećane doze gama zračenja, iznad redovnih razina

Sandro Vrbanus petak, 25. veljače 2022. u 17:05

Mjesto černobilske nuklearne katastrofe posljednjih je godina okuženo tzv. zonom isključenja, u koju je pristup strogo ograničen i kontroliran, a sve zbog pojačanih doza zračenja oko ugašene nuklearne elektrane. No, ovo mjesto sada je i dijelom ratne zone, kroz koju su, sa strane Bjelorusije, u Ukrajinu prodrle ruske vojne snage. Društvenim mrežama kruže snimke ruskih oklopnih vozila i tenkova u blizini nekadašnje sovjetske Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin, a ruski mediji potvrđuju kako je ovo područje došlo pod kontrolu njihovih snaga već u prvim satima invazije.

Turbulentna događanja, kakva u ovom području na sjeveru Ukrajine nisu zabilježena od eksplozije elektrane 1986. godine, podigla su mnogo prašine – kako figurativno, tako i doslovno. Kretanje velikog broja ruskih vozila po kontaminiranom tlu podiglo je dugogodišnje naslage zemlje i prašine, a "oranje" po radioaktivnom zemljištu nije moglo proći nezapaženo.

Not great, not terrible?

Ukrajinske službe javljaju da je u područjima zone isključenja na velikom broju kontrolnih točaka zabilježeno značajno povećanje razine gama zračenja. Isprva se pisalo da je do proboja zračenja došlo uslijed borbi koje su se vodile oko elektrane, no informacija o granatiranju nuklearnog otpada nije potvrđena. Zabilježeni porast zračenja najvjerojatnije je tek posljedica kretanja postrojbi po dugo vremena netaknutom tlu.

Anomalije zabilježene senzorima oko Černobila: 20 puta viša razina gama zračenja od normalne
Anomalije zabilježene senzorima oko Černobila: 20 puta viša razina gama zračenja od normalne

Ukrajinci se plaše kako bi ruske snage mogle iskoristiti Černobil za ucjenu, odnosno prijetiti uništenjem nekadašnje elektrane i širenjem radioaktivnog materijala na veću površinu Ukrajine, ali i većeg dijela Europe. Ova mogućnost za sada, srećom, nije materijalizirana.

Černobil je, inače, prošle godine bio tema u medijima, jer su tada senzori u jednoj nepristupačnoj sobi elektrane otkrili neuobičajeno visoke i rastuće koncentracije emitiranih neutrona iz unutrašnjosti ruševine. Znanstvenici su tada posumnjali da se unutar "sarkofaga" i dalje događa tinjajuća reakcija, uslijed sušenja nuklearnog goriva starog preko tri desetljeća. U usporedbi s današnjim zbivanjima, ta se lanjska situacija čini potpuno nebitnom i bezopasnom.