Događaji

Philips Evnia – OLED, QD-OLED i VA monitori i periferija za igrače i igračice

Mario Baksa ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 06:00

Na spektakularnom globalnom predstavljanju, u sklopu najvećeg stadiona u Parizu, Philips je očima javnosti otkrio svoj novi gamerski ekosustav monitora, tipkovnica, miševa i headsetova

Predstavljanje Evnije bilo je obavijeno tajnom. Mjesto događanja je Stade de France, nacionalni francuski stadion u Parizu, s kapacitetom od oko 80.000 posjetitelja, koji će mnogima biti poznat po nogometnim utakmicama. Ovaj put tribine su bile gotovo prazne. Na njima su bili gameri, streameri, novinari iz cijelog svijeta, pozvani na Philipsovo događanje, bez da su znali što bi to uopće Philips mogao predstaviti, a da je to zahtijevalo globalni event. Moglo se pretpostaviti samo da će imati neke veze s monitorima, jer je događaj organizirala divizija za monitore.

Nakon uvodnog govora, ubrzo smo saznali što - novu marku (ili bolje reći pod-marku), nove proizvode (monitore i periferiju), novi ekosustav. Philips je tako odlučio ustoličiti marku Evnia, namijenjenu igračima i igračicama, kako onima koji igraju tek povremeno da prikrate vrijeme, tako i onima koji su ozbiljno zagrizli u taj hobi, ili možda čak posao ili životni poziv.

Novi gamerski ekosustav

Riječ Evnia (grčki Εύνοια) potekla je od riječi eu za dobro i nous za pamet, razum, što bi se moglo prevesti kao dobar razum ili pametno razmišljanje, a koristi se za izražavanje interesa za podršku nekome ili nečemu te zaštitu nekoga ili nečeg. Njome Philips izražava podršku radosti igranja za sve.

Upravo to se vidi u dizajnu njihovih novih uređaja - Evnijini monitori nemaju često viđen agresivni dizajn, kojeg je najlakše asocirati s igračima koji nakon brijanja stavljaju aftershave s mirisom napalma, nego je riječ o monitorima čiji se dizajn u prvom redu oslanja na eleganciju, a tek nekim ravnim linijama i plohama sugerira da se radi o gamerskom uređaju.

Shodno tome, nimalo ne iznenađuje što je Philips, umjesto ambasadora, odabrao ambasadoricu za Evniju - 24-godišnju natjecateljsku gamericu Sylviju Gathoni iz Kenije, poznatiju kao QueenArrow, koja je svoje vještine izbrusila na Tekkenu. Natjecati se počela 2017. godine, a godinu dana kasnije postala je prva ženska osoba iz istočne Afrike koja je potpisala za neki profesionalni esports tim, pridruživši se američkoj organizaciji XiT Woundz. Zahvaljujući pobjedama na turnirima, zapela je za oko i Red Bullu i postala prvi kenijski sportaš kojeg Red Bull sponzorira. Nešto više o njezinoj životnoj priči možete saznati iz pratećeg videa.

Dakle, Philips putem Evnije pokušava svijet igranja približiti svima, uključujući ženskoj populaciji, koja se sve više aktivno bavi tom zanimacijom. Prema podacima iznesenim na konferenciji, u Aziji je postotak ženskih osoba među igraćom populacijom narastao na 46 %. Ujedno, igrači više nisu samo mladci - prosječna dob popela se na 30 godina!

Monitori i periferija dolazit će u tri serije: 3000, 5000 i 7000-8000, a upravo uređaji iz ove posljednje serije spadaju u premium segment. Mnogi monitori bit će opremljeni Ambiglowom, Philipsovom tehnologijom za smanjivanje naprezanja očiju i dubljeg uranjanja u igre. To znači da na stražnjoj strani imaju RGB rasvjetu koja projicira svjetlost na zid iza monitora u bojama koje odgovaraju onome što se događa na ekranu. Miševi, tipkovnice i neki headsetovi opremljeni su pozadinskim RGB LED osvjetljenjem, a Evnijini uređaji moći će se podešavati preko zajedničke aplikacije (Philips Precision Center), umjesto da postoji zasebna aplikacija za svaku vrstu uređaja.

Prvi predstavnik

Prvi dostupni model bit će Philips Evnia 34M2C7600MV. To je ultraširoki 34-inčni monitor razlučivosti zakrivljena VA ekrana 3.440 x 1.440 (WQHD, 21:9).

Sposoban je za visok dinamički raspon - DisplayHDR 1400, pri čemu korisnik može odabrati između nekoliko HDR načina rada, kako bi prikaz sadržaja velikog dinamičkog raspona prilagodio svojim željama. Vršna svjetlina od 1.400 nita moguća je zahvaljujući pozadinskom osvjetljenju sazdanom od mini-LED-ica raspoređenih u 1.152 zone.

Monitor je opremljen i četverostranim Ambiglowom. Tu su i ključne gamerske specifikacije - osvježavanje ekrana od 165 Hz, niska latencija (2,5 ms Gray-to-Gray), nizak input lag te podrška za Adaptive-Sync tehnologiju.

Što se tiče boje, monitor pokriva 97% DCI-P3 gamuta, 119,7% NTSC, 92,9% Adobe RGB te 140% sRGB gamuta uz Delta E < 2% za sRGB, na što se malotko može žaliti. VA matrica je inače 8-bitna, no koristi se FRC čime se efektivno dobije 10-bitni prikaz. Zakrivljenost je 1500R. Monitor je flicker-free, dakle ne treperi, a tu je i LowBlue način prikaza, za smanjivanje udjela plave svjetlosti. Opremljen je s dva HDMI 2.1, jednim DisplayPort 1.4 i jednim USB-C portom za videoulaz. Ovaj monitor moći će se kupiti od prosinca ove godine, za cijenu od 2.069 eura.

Što još dolazi?

Za ostale uređaje detalji su šturi. Poznata su još tri modela monitora, koji na tržište stižu u siječnju iduće godine.

Philips Evnia 42M2N8900 je monitor s 42-inčnim ravnim OLED ekranom UHD 4K razlučivosti, frekvencije osvježavanja od 138 Hz i HDMI 2.1 sučeljem, cijene 1.959 eura.

Philips Evnia 34M2C8600 je 34-inčni monitor sa zakrivljenim QD-OLED ekran (1800R), razlučivosti WQHD (3.440 x 1.440), frekvencije osvježavanja ekrana od 175 Hz, uz DisplayHDR True Black 400, cijene 1.849 eura.

Philips Evnia 27M2C5500W je monitor s 27-inčnim zakrivljenim VA ekranom (1000R), razlučivosti 2.560 x 1.440 (QHD), frekvencije osvježavanja 240 Hz, cijene 579 eura.

Tipkovnice, miševi, headsetovi

Periferne jedinice i drugi dodaci bit će dostupni od lipnja 2023. godine. Među njima bit će dva modela tipkovnica (SPK8508, SPK8708), dva modela miša (SPK9508, SPK9708), dva modela headseta (TAG5208, TAG7208) i podloga za miša (SPL7508). Od bežične periferije serije 7000, miševi će imati senzore stvarne razlučivosti od 20.000 DPI, mehaničke tipkovnice dolazit će s prekidačima Cherry MX, a headseti s 50-milimetarskim zvučnim jedinicama podržavat će DTS headphone:X 2.0.