Počeo je Bug Future Show 2021, otvorili su digitalni nomadi

Ove godine iznimno Bug Future Show odvija se bez fizičkog prisustva gledatelja, no zato ga možete gledati putem streaminga do kasnih poslijepodnevnih sati

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 10:29

U 10 sati počeo je cjelodnevni stream Bug Future Showa 2021, najvećeg tehnološkog spektakla godine. Oni koji su na vrijeme osigurali svoje ulaznice mogu pratiti program putem platforme Entrio, a svi ostali moći će biti tijekom dana uz Bug.hr i tekstualni i slikovni prijenos najzanimljivijih predavanja i panela…

Detaljni raspored događanja na Bug Futre Showu 2021 možete pronaći na ovom mjestu. Pitanja panelistima, predavačima i ostalim sudionicima programa, pak, moći ćete postavljati putem email adrese pitanja@bfs.bug.hr. Najzanimljivija pitanje će moderatori i voditelj postaviti u programu BFS-a, na kraju svake pojedine točke, a sponzori BFS-a pripremili su čak 150 poklona koje ćemo podijeliti onima koji će na ovaj način najsvrsishodnije doprinijeti sadržaju.

Voditelj BFS-a i ove je godine Ivan Šarić. Prvo keynote predavanje održao je Jan de Jong, čovjek koji učinio nemoguće i Vladu RH "natjerao" da regulira pitanje digitalnih nomada koji će živjeti i raditi u našoj zemlji.

De Jong je ispričao kako je uspio, iako se doselio iz Nizozemske u Hrvatsku, promijeniti čak dva zakona u svojoj novoj domovini. U Splitu živi od 2006. godine, gdje je došao odmah nakon fakulteta. Već u prvoj godini tamo je imao nekoliko klijenata za svoju marketinšku tvrtku, no nije sve bilo sjajno. Kao i svi poduzetnici, prolazio je kroz teška razdoblja, ponovno "izmišljao" samog sebe i tražio nove prilike. Naučio je, kaže, da mora sam sebe staviti u neugodnu situaciju, izvan zone komfora, kako bi napredovao kao osoba i kao poduzetnik.

Njegova tvrtka, WebPower Adria, prva je na našem području počela nuditi usluge e-mail marketinga. Iako je posao išao odlično, pandemija je i njih pogodila kroz gubitak posla i klijenata. Odgovor je de Jong našao u novim prilikama – preuzimanju klijenata velikim globalnim igračima i zapošljavanju lokalnih ljudi. Istodobno je promišljao i o tome što se može učiniti da Hrvatska iskoristi svoj potencijal u turizmu tijekom cijele godine.

Rješenje je bilo u onome po čemu je danas de Jong u Hrvatskoj i poznat: turizmu digitalnih nomada, koji iz cijelog svijeta dolaze na nekoliko mjeseci kako bi ovdje radili i privremeno živjeli. Rezultat jednog posta na LinkedInu u konačnici je bio sastanak s premijerom, inicijativa za legalizaciju digitalnih nomada, te na kraju i donošenje zakona koji su omogućili ljudima da privremeno dođu u Hrvatsku, budu oslobođeni poreza, te da odavde rade za bilo koga u svijetu.

Hrvatska bi tako – kao i njezini stanovnici – trebala slijediti ovaj primjer i početi "kršiti pravila" kako bi se probila u svijetu i osigurala si sretniju budućnost, poruka je današnjeg prvog govornika.