Radioaktivnost iznad Baltika: Rusija negira odgovornost

U skandinavskim je zemljama prošloga tjedna zabilježen porast koncentracije radioaktivnih izotopa u zraku, a kao mogući izvor navedene su ruske nuklearne elektrane

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 21:01

Slučaj otkrivanja misterioznih radioaktivnih izotopa u Švedskoj, koji je mnoge podsjetio na scenarij koji se odigrao nakon katastrofe u Černobilu, dobio je ponešto medijske pozornosti proteklih dana. Osim u Švedskoj, ista tri izotopa cezija (Cs-134 i Cs-137) i rutenija (Ru-103) u povišenim koncentracijama zabilježili su i detektori u Norveškoj i Finskoj.

Analiza je pokazala kako su radionukleidi nastali nuklearnom fisijom, te da je vrlo vjerojatno da im je izvorište kakva nuklearna elektrana u kojoj se dogodilo oštećenje gorivnih sustava. Nizozemski su stručnjaci dodatno izračunali da je izgledno kako je radioaktivni oblak krenuo iz pravca zapada Rusije, no više od toga za sada nije poznato.

Rusi reagirali

Područje na kojem se vjerojatno nalazi povećana koncentracija radioaktivnih čestica
Područje na kojem se vjerojatno nalazi povećana koncentracija radioaktivnih čestica

Na ove navode reagirali su iz ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom. Oni su priopćili da u njihove dvije nuklearke na sjeverozapadu Rusije, Lenjingrad i Kola, nije bilo nikakvih problema, te da obje elektrane rade u normalnom režimu. Nije bilo, kažu, nikakvih primjedbi na funkcioniranje opreme, emisije radioaktivnih izotopa u problematičnom razdoblju nisu prelazile referentne vrijednosti, niti je bilo ikakvih incidenata povezanih s radioaktivnim česticama izvan zatvorenih prostorija elektrana.

Iz Rosatoma također navode da su razine zračenja oko njihovih nuklearnih elektrana tijekom lipnja bile nepromijenjene, a takve su i sada – nalaze se na razini uobičajenoj za normalan rad nuklearnih reaktora.

Napomenimo i kako je prilikom otkrića radioaktivnih izotopa nepoznatog porijekla Međunarodna organizacija koja se bavi kontrolom provedbe sporazuma o nuklearnom naoružanju (CTBTO) izvijestila da otkrivene količine radioaktivnog zračenja nisu štetne po ljudsko zdravlje. Finska agencija za zračenje i nuklearnu sigurnost STUK otvorila je istragu čije rezultate su najavili za ovaj tjedan.