Revolucionarna dražba: Christie's počinje prodaju potpuno digitalnih umjetničkih djela

Za aukcijsku kuću Christie's ovo je potpuno novo područje jer dosad nikad nisu nudili ovako umjetnička djela izrađena u novim medijima

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 06:00

Podrazumijeva se da se većina umjetničkih djela sastoji od fizičke komponente, bilo da je riječ o boji koja se nanosi na platno ili nitima koje čine tapiseriju. No "Everydays: First 5000 Days", novi mozaik suvremenog umjetnika Beeplea, postoji isključivo u obliku digitalnih slika i linija koda.

JPEG na prodaju

Christie's će ovo jedinstveno umjetničko djelo prodavati na aukciji od 25. veljače do 11. ožujka. Bit će to prvi put, pohvalili su se u aukcijskoj kući koja se preprodajom umjetnina bavi od 1766. godine, da "na prodaju ide i JPEG".

Beeple je Mike Winkelmann, 39-godišnji grafički dizajner iz Charlestona u Južnoj Karolini. Reputaciju je u umjetničkim krugovima stekao grotesknim karikaturama iz svijeta politike i pop kulture, koje objavljuje na svom Instagram računu. Njegove scenske kreacije koristili su pak i Justin Bieber, i Katy Perry i Nicki Minaj.

Digitalna umjetnost relativno je novi teritorij za Christie's koja licitaciju započinje sa skromnih 100 dolara. No, Winkelmannovi radovi tražena su roba; krajem prošle godine na humanitarnoj aukciji prikupio je čak 3,5 milijuna dolara prodajom 21 rada, među kojima je bila i ilustraciju Toma Hanksa koji mlati koronavirus.

Nezamjenjivi token

Beepleov će se uradak prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali već ogromnom biznisu. U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 milijuna dolara. Eto, Mark Cuban prodao je GIF za 81.000 dolara, netko je za JPEG dao čak 650.000 dolara, a digitalna zemlja u računalnoj igri promijenila je vlasnika za 1,5 milijun. Kupac digitalne slike "Everydays" dobit će šifriranu datoteku koja potvrđuje vlasništvo, a transakcija će biti trajno zabilježena u blockchainu. 

Digitalni mozaik koji će prodavati preko aukcijske kuće Christie's
Digitalni mozaik koji će prodavati preko aukcijske kuće Christie's

Za aukcijsku kuću Christie's ovo je potpuno novo područje jer, kažu, dosad nikad nisu nudili ovako važna umjetnička djela, izrađena u novim medijima. Umjetnički NFT radovi privlače tehnološki pametnu publiku, posebno fokusiranu na digitalnu umjetnost, ali i kolekcionare koje privlače vrhunski umjetnički radovi izrađeni suvremenim tehnikama.

"Everydays" je sastavljen od 5000 Winkelmannovih digitalnih umjetničkih djela koja je svakodnevno stvarao posljednjih 13 godina. A to što će njegov rad prodavati Christie's, to je povijesni trenutak za digitalnu umjetnost, ali i likovnu umjetnost uopće, kažu kritičari.