SAD pripremaju 8 milijardi dolara za "Svemirsku vojsku"

Šesta grana Američke vojske, tzv. Space Force, sve je bliže svojem osnivanju za koje su potrebni prilično visoki iznosi novca

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. kolovoza 2018. u 07:00

Američki potpredsjednik Mike Pence ovoga je tjedna održao govor u Pentagonu, te još jednom potvrdio kako će vladajući, prema ideji Donalda Trumpa, nastaviti raditi na osnivanju šeste grane vojske – Svemirske vojske, odnosno Space Forcea. "To je ideja čije vrijeme je došlo", izjavio je Pence tom prigodom.

No, da bi se u planiranom razdoblju do 2020. godine Space Force zaista i osnovao, potrebno je ostvariti nekoliko preduvjeta. Prije svega, nužno je  osigurati novčana sredstva za takav pothvat, za što Trumpova administracija sada od Kongresa traži 8 milijardi dolara koji bi se iz federalnog proračuna za pitanja svemirske sigurnosti izdvojili u narednih pet godina. Analitičari već smatraju kako ovaj iznos nije niti približno dovoljan za ostvarivanje ambicioznih planova "svemirskog ratovanja". Dodatno, osnivanje nove grane Američke vojske morat će potvrditi i sam Kongres.

Nova vojna grana službeno nazvana Space Operations Force trebala bi biti sačinjena od elitnih vojnika i tehnologije specijaliziranih za ratovanje i obranu u domeni svemira. Za početak bi se "svemirski vojnici" vjerojatno bavili iskorištavanjem satelita u obrambene svrhe, a kasnije – tko zna čime. Kritičari ove ideje napominju kako se pitanjima svemira već bavi Ratno zrakoplovstvo, te da bi dolazilo do preklapanja u ovlastima, ali i dodatnog organizacijskog i administrativnog opterećenja zbog dupliciranja poslova i uloga.

Iako su misija i zadaće Space Force snaga i dalje prilično nejasne, a do osnivanja istih je dalek put, američke vlasti pokrenule su anketu u kojoj traže od javnosti da odabere pogodan logotip za novu granu vojske – i kao ideje predložili ovih šest znakova:

Nije šala, ovo su zaista ozbiljni prijedlozi za logotip svemirske vojne sile
Nije šala, ovo su zaista ozbiljni prijedlozi za logotip svemirske vojne sile