Seizmolozi zabilježili "potres" nastao prilikom pada drona u Zagrebu

Osim što locira potrese na području Hrvatske, Seizmološka služba svojim je instrumentima na zagrebačkom području zabilježila i pad letjelice Tu-141 u blizini jezera Jarun

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. ožujka 2022. u 06:00

Tek što su se žitelji Zagreba i središnje Hrvatske malo odvikli od toga da ih svakih nekoliko dana prodrma kakav potres, zbio se još jedan događaj koji je izazvao podrhtavanje tla, dovoljno snažno da ga zabilježe seizmološki instrumenti. Naime, instrumentima Seizmološke službe koja djeluje okviru Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, registriran je pad bespilotne letjelice Tu-141 10. ožujka ove godine na zagrebačkom Jarunu.

Seizmolozi su objavili zapis sa svojih šest instrumenata koji su operativni na području Zagreba. Na priloženoj slici prikazani su ti zapisi u trajanju od 120 sekundi, a na njima su jasno vidljivi nailasci seizmičkih valova uzrokovani padom ove letjelice.

Rezultati preliminarne analize ukazuju kako je izvor seizmičkih valova lociran vrlo blizu mjesta stvarnog pada letjelice, a trenutak udara bio je u 23:01:49 sati prema lokalnom vremenu.

Usput rečeno, mjesto pada ove letjelice već je dobilo i oznaku na servisu Google Maps, pa ga možete virtualno posjetiti putem ovog linka.