Švedska razmišlja o šestogodišnjoj zatvorskoj kazni za pirate

Vlasti u Švedskoj spremaju se na mnogo strože kazne koje se tiču kršenja autorskih prava, do maksimalno šest godina zatvorske kazne uz mogućnost zapljene imovine koja nije dostupna u fizičkom obliku

Matija Pavlić ponedjeljak, 19. veljače 2018. u 06:30

Vlasti u Švedskoj (kolijevki poznate stranice za pretraživanje torrenta The Pirate Bay) već duže vrijeme rade na uvođenju strožih kazni za distribuciju piratskog sadržaja.

Prema pisanju internetske stranice TorrentFreak, tamošnja ministrica pravosuđa primila je prijedlog prema kojem bi se strože kažnjavali slučajevi kršenja zakona o autorskim pravima i zakona o zaštićenim robnim markama, s kaznom koja se kreće od minimalno šest mjeseci do maksimalno šest godina zatvora.

Također, sprema se i uvođenje mogućnosti zapljene imovine koja nije dostupna u fizičkom obliku, na primjer zapljena domenskih imena.

Smatra se da su trenutačne kazne za kršenje autorskih prava niske u odnosu na druge države. Izrečene kazne trebale bi biti u skladu s počinjenom štetom odnosno zločinom.

Osobe koje su osuđene za kršenje autorskih prava i zaštićenih robnih marki moći će biti osuđene na maksimalnu kaznu od dvije godine zatvora, dok će osobe osuđene za teže slučajeve kršenja autorskih prava moći dobiti do maksimalno šest godina zatvora.

Ove promjene u švedskom zakonodavstvu trebale bi stupiti na snagu u srpnju 2019. godine.