Događaji

Tehnološki divovi Rusiju sankcioniraju na svoju ruku, bez prisile, pokazujući geopolitičku snagu

Mladen Smrekar ponedjeljak, 7. ožujka 2022. u 12:31

Ukrajina je kod velikih tehnoloških tvrtki lobirala na isti način na koji je tražila pomoć od EU, NATO-a ili SAD-a. To je samo još jedan dokaz da su danas IT divovi glavni geopolitički igrači

Pet vodećih svjetskih tehnoloških tvrtki – Google (sada Alphabet), Apple, Facebook (sada Meta), Amazon i Microsoft – poduzele su korake za nametanje značajnih i uglavnom dobrovoljnih sankcija Rusiji, kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Ove odluke donesene su nakon što je Ukrajina lobirala kod velikih tehnoloških tvrtki na isti način na koji je tražila pomoć od Europske unije, NATO-a ili američke vlade.
Ukrajina se izravno obratila velikim tehnološkim tvrtkama, njih više od 70, kao da su nacionalne države. To je samo još jedan dokaz da su danas ovi divovi glavni igrači na geopolitičkoj pozornici.

Odgovor "velikih 5"

Googleov odgovor bio je dvodijelan. Prvi se odnosi na financije. Tvrtka je ograničila upotrebu Google Paya u Rusiji za kupce ili trgovce koji koriste sankcioniranu banku. Ujedno je u Rusiji prestao prodavati online oglase na svim svojim uslugama i uklonio mogućnost ruskim državnim medijima Russia Today (RT) i Sputnik da unovče sadržaj na YouTubeu. RT i Sputnik također su blokirani u Europi.

Foxtel je uklonio RT u Australiji, ali je i dalje dostupan na YouTubeu, s oglasima u livestreamu. To znači da RT može ostvariti izravan prihod od oglašavanja u Australiji, ali ne i prihod od oglašavanja na YouTubeu. Google pretraživanje i karte ostaju dostupne u Rusiji.

Apple je otišao nekoliko koraka dalje od Googlea. Tvrtka je obustavila svu prodaju proizvoda u Rusiji, a Apple Pay i druge usluge su ograničene. Također je blokirao RT i Sputnik iz Apple App Storea svugdje izvan Rusije.

Meta je uklonila pristup RT-u i Sputniku i na Facebooku i na Instagramu te je uklonila opciju za državne medije da unovčavaju sadržaj na bilo kojoj od svojih platformi. Također degradira objave koje sadrže poveznice na web-stranice medija pod kontrolom ruske države na Facebooku.

Amazon nudi logističku podršku kibernetičkoj sigurnosti u Ukrajini, ali još nije poduzeo ništa kako bi smanjio prihode koje prima iz Rusije.

Microsoft je u blogu najavio kako će zaustaviti prodaju proizvoda i usluga u Rusiji. Tvrtka je također pomogla na području kibernetičke sigurnosti. Identificirao je potencijalni ruski cyber napad u Ukrajini 24. veljače, što je pomoglo nastojanjima da se on spriječi. Uz to, zabranio je sve reklame s RT-a i Sputnika u svojoj oglasnoj mreži i blokirao pristup oba kanala u Europskoj uniji.


Odoše i TikTok i Netflix...

TikTok je najavio da obustavlja sve prijenose uživo i dijeljenje sadržaja u Rusiji kao odgovor na novi kontroverzni zakon o "lažnim vijestima"; svoju uslugu u Rusiji obustavio je i Netflix. Rusko tržište napušta i globalni integrator sustava i pružatelj rješenja DXC Technology, isto je već učuinio Accenture, svoje veze s Rusijom gase i Oracle, Intel, HP, HPE, Dell...


Gotovo bez čipova za Rusiju

Dva najveća američka proizvođača poluvodiča, Intel i AMD, obustavili su isporuku čipova Rusiji. Iako službene američke sankcije zabranjuju izvoz uređaja "dvostruke namjene" i za vojne i za nevojne svrhe, Intel i AMD otišli su korak dalje i zaustavili sve isporuke u ovoj fazi.

Isporuke čipova prekinuo je glavni tajvanski dobavljač TMSC
Isporuke čipova prekinuo je glavni tajvanski dobavljač TMSC

Možda je još važnije da je isporuke prekinuo glavni tajvanski dobavljač TMSC koji proizvodi čipove za ruske proizvođače kao što su Modul Ruskog znanstveno-tehničkog centra, Baikal Electronics i Marvel Computer Solutions. U Rusiji nema alternativnih pogona za proizvodnju poluvodiča.

Obustavu isporuke u subotu je najavio i Samsung Electronics, što je velika vijest jer se ova korejska tvrtka mogla okoristiti Appleovom odlukom da zaustavi prodaju svojih mobilnih uređaja u Rusiji.

Rusko tržište napušta i globalni integrator sustava DXC Technology
Rusko tržište napušta i globalni integrator sustava DXC Technology

Bojkotu se zasad nisu pridružili svi proizvođači čipova; među takvima je i južnokorejski SK Hynix. Čini se da južnokorejska vlada želi nastaviti isporučivati čipove Rusiji, budući da je tražila izuzeća od SAD-a u pogledu akcija koje bi mogle negativno utjecati na njezinu industriju poluvodiča.

Ostale posljedice

Uz izravno nametnuta ograničenja, Meta i Google blokirali su neke svoje usluge nakon što su ih korisnici počeli koristiti za slanje političkih poruka. Na primjer, korisnici društvenih mreža diljem svijeta iskoristili su Googleove recenzije restorana u Moskvi i Sankt Peterburgu kako bi putem njih slali informacije ruskim građanima. Zbog toga je Google ograničio nove recenzije u Rusiji i Ukrajini. Kompanija time želi izbjeći širenje dezinformacija s bilo koje strane.

Ruske kompanije ostaju bez potrebnih poluvodiča
Ruske kompanije ostaju bez potrebnih poluvodiča

Uz to, i Meta i Google ograničili su neke svoje lokacijske usluge u Ukrajini kako bi ograničili njihovu potencijalnu vojnu upotrebu.

Neposredni učinci

Postupci Mete i Googlea, kao i svaki gubitak prihoda od reklama, imat će neposredan, ali relativno mali utjecaj na rusku državu – mnogo manji od utjecaja izravnih financijskih sankcija. A nemogućnost korištenja Google Paya ili Apple Paya Ruse ne dira toliko kao nemogućnost korištenja bankomata od kojih su mnogi ostali bez novčanica.

Veliki proizvođači zatvaraju svoja poslovanja u Rusiji
Veliki proizvođači zatvaraju svoja poslovanja u Rusiji

Sveukupni učinak raznih sankcija bit će usporavanje ruskog gospodarstva, posebice digitalnog gospodarstva koje se oslanja na poluvodiče. Međutim, i to će imati mali neposredan utjecaj.

Korporativne odluke

Važno je znati kako nije postojala zakonska ili regulatorna obveza za proizvođače čipova i tehnološke tvrtke da ograniče izvoz robe i usluga u Rusiju. Umjesto toga, čini se da su ovaj potez potaknula dva ključna uzroka. 

Prvi je bio vrlo javan i izravan ukrajinski apel tehnološkim tvrtkama. Drugi je bila potreba da se ispune očekivanja; odnosno nešto što spada pod "društvenu odgovornost poduzeća". 

Multinacionalne tehnološke tvrtke stranu su odabrale na temelju perspektive dionika, a ne na temelju zakonske perspektive. Dakle, ispada da su stavovi dionika glavni pokretač odgovora Big Techa na etičke dileme. Zakoni, kao i u svemu vezanom uz IZ sektor, ozbiljno kaskaju za stvarnošću.