Trumpova administracija još više otežala dolazak Android nadogradnji na Huawei uređaje

Nove odredbe administracije američkog predsjednika Trumpa tvrtki Huawei uvode dodatne restrikcije među kojima i otežan dolazak nadogradnji na starije Android uređaje kineske tvrtke

Matija Pavlić utorak, 18. kolovoza 2020. u 06:00

Prema pisanju Reutersa, administracija američkog predsjednika Trumpa dodatno je pojačala već postojeće restrikcije u poslovanju tvrtke Huawei.

Što se tiče pristupu čipovima, proširene su restrikcije koje brane Huaweiju pristup čipovima bez posebne licence (to uključuje i čipove neameričkih proizvođača koji su razvijeni i proizvedeni koristeći američki softver i tehnologiju).

Na crnu listu dodaje se još 38 Huaweijevih podružnica iz 21 zemlje svijeta, pa tako spomenuta lista sada sadrži 152 podružnice tvrtke Huawei. Nove restrikcije uvedene su jer je Huawei navodno zaobilazio postojeće mjere obraćajući se trećim stranama.

Osim restrikcija na čipove neće se produžiti ni privremena licenca za korisnike Huaweijevih uređaja i telekomunikacijske tvrtke koja je istekla u petak, čime će stariji Huawei uređaji puno teže moći dobivati softverske nadogradnje.

Istekla privremena licenca uključivala je i telekomunikacijsku opremu te uređaje koje su koristili telekomunikacijski operateri. Takvi poslovni subjekti sada će morati zatražiti posebne permanentne licence za prethodno autorizirane transakcije. Ističe se da će se na taj način očuvati integritet i funkcionalnost postojeće mreže i opreme koja se bazira na proizvodima tvrtke Huawei.