Događaji

U Zagrebu demonstriran hi-fi sustav vrijedan više od milijun kuna

Davor Šuštić srijeda, 12. listopada 2022. u 06:00

U zagrebačkoj Martićevoj ulici bilo je bučno: tvrtka Sigma Audio Koncept demonstrirala je vrhunski hi-fi sustav, temeljen na KEF-ovim ponajboljim novim zvučnicima i Moonovoj prvoklasnoj elektronici

Zagrebačka tvrtka Sigma Audio Koncept u svojem je showroomu demonstrirala hi-fi sustav temeljen na KEF-ovim nedavno predstavljenim zvučnicima Blade One Meta te elektronici s potpisom čuvene kanadske tvrtke Moon.

Budući da Moon proizvodi isključivo elektroniku najviše kvalitativne (i cjenovne) kategorije, a Blade One Meta spadaju u sam vrh KEF-ove aktualne ponude zvučnika, cijena cjelokupnog prezentiranog sustava dobrano prelazi milijun kuna.

Zvučnici KEF Blade One Meta, poput većine novih tvrtkinih zvučnika, temeljeni su na Uni-Q jedinicama 12. generacije i tehnologiji Metamaterial Absorption Technology (MAT). MAT je realiziran u vidu pločice, promjera od oko 7,5 centimetara, načinjene od “metamaterijala” – kombinacije sintetičkih materijala, pomoću kojih se postiže kombinacija svojstava kakve prirodni materijali ne mogu ponuditi. Fiksirana je na stražnju stranu pokretnog dijela zvučnika, na mjesto gdje na nju dolazi sva energija koju membrana visokotonca oslobađa u unutrašnjost zvučničke kutije. Ta pločica ju tada upija.

Promatrana sprijeda, pločica izgleda poput okruglog labirinta, no zapravo se sastoji od dva sloja od po 15 cijevi, koje su savijene u okrugli oblik. Svaka od tih cijevi formom i izvedbom prilagođena je apsorbiranju drugačijih, točno određenih frekvencija, a frekvencije su odabrane tako da sve zajedno rezultira uniformnom apsorpcijom u širokom frekvencijskom pojasu. Tako se sprečava širenje nepoželjne sonične energije po unutrašnjosti zvučnika i negativno utjecanje na dijafragmu, odnosno koloriranje zvuka. KEF-ovi inženjeri tvrde da MAT ima gotovo stopostotno upijanje nepoželjne sonične energije koja nastaje pri frekvencijama od 600 Hz do preko 40 kHz.

KEF-ove zvučnike Blade One Meta pogonila su dva Moonova monobloka 888
KEF-ove zvučnike Blade One Meta pogonila su dva Moonova monobloka 888

Osim spomenutog Uni-Q drivera s MAT-om, zvučnici Blade One Meta na svojim bokovima također imaju četiri masivne, 9-inčne dubokotonske jedinice, postavljene u force-cancelling konfiguraciju, što znači da si svojim djelovanjem međusobno poništavaju distorzije. Nije baš sasvim isto, ali to je otprilike kao da se u svakom zvučniku nalaze dva KEF-ova čudovišno snažna subwoofera KF92.

Svaki Blade One Meta raspolaže s četiri 9-inčne dubokotonske jedinice u force-cancelling konfiguraciji
Svaki Blade One Meta raspolaže s četiri 9-inčne dubokotonske jedinice u force-cancelling konfiguraciji

Što se Moonovog dijela sustava tiče, zvijezda dana bili su monoblokovi Moon 888. Tako se nazivaju jer upravo toliko snage isporučuju pri impedanciji od 8 Ω. Masa im iznosi preko 110 kilograma, a cijena za par kreće se oko milijun kuna. KEF-ove Blade One Mete su, osim spomenutih monoblokova, pokretali pretpojačalo Moon 850P i DAC s integriranim streamerom Moon 680D.

Osim monoblokova, u sustavu su se nalazili Moonovi pretpojačalo te DAC sa streamerom
Osim monoblokova, u sustavu su se nalazili Moonovi pretpojačalo te DAC sa streamerom

Događaju je prisustvovao predsjednik Moona, Costa Koulisakis, s kojim smo popričali oko tvrtkinog pristupa razvoju hi-fi komponenti. Istaknuo je kako ključne odluke u Moonu donose inženjeri, a ne "dizajneri zvuka", stoga u jednakoj mjeri drže do mjerljivih performansi vlastite elektronike, kao i do njenih konačnih akustičkih svojstava, uključujući i subjektivni dojam. Stava je da jedno ne može postojati bez drugoga te komponentu ne smatra dovoljno dobrom dok se ne postigne balans tih dvaju aspekata.

Na događaju nam se ukazala prilika da sami provedemo nekakvih pola sata u prostoriji sa sustavom i iPadom s instaliranim Qobuzom. Ne možemo vam kazati ništa što već ne pretpostavljate sami. KEF-ovi zvučnici Blade One Meta apsolutno zadivljuju čistoćom i detaljnošću zvuka, organizacijom pozornice, lakoćom kojom popunjavaju čitavu prostoriju, dinamikom svoje prezentacije, ali i monstruoznim basom, koji ispunjava dušu i pomiče unutarnje organe. Moonova elektronika njima upravlja s neviđenim autoritetom i izvlači najbolje što KEF-ove zvjerke imaju za ponuditi.

Uživajte u fotografijama, kad već ne možete u zvuku. 

Bug 360 studeni 2022.