Zagrebački Maker Faire ove godine u virtualnom izdanju

Maker Faire Zagreb, koji je prošle godine posjetilo gotovo 11 tisuća ljudi, ove će se godine održati u obliku online prezentacije prijavljenih radova, a najbolje očekuju i nagrade

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. rujna 2020. u 18:00

Prošlogodišnji Maker Faire Zagreb, prvi istaknuti Maker Faire na području Hrvatske, održan je početkom listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla te je u dva dana privukao, za prvo izdanje impresivnih, gotovo 11 tisuća posjetitelja. Međutim, pandemija koronavirusa ove je godine odgodila i mnogo veće događaje, pa je kao "žrtva" palo i fizičko izdanje zagrebačkog sajma koji je okupio hobiste, elektroničare, robotičare, obrtnike, edukatore i mnoge druge koji nešto izrađuju vlastitim rukama i žele to podijeliti sa svijetom.

"Sve do danas smo se nadali da ćemo možda i ove godine usprkos svim izazovima održati drugi Maker Faire Zagreb 2020, 3. i 4. listopada 2020., kako smo planirali. Nažalost, gotovo 11.000 posjetitelja od prošle godine čak i da se ostvare u puno manjoj mjeri, predstavljaju preveliki rizik, te smo odlučili i ovu izazovnu situaciju okrenuti u prednost pripremom virtualnog izdanja", poručili su ovoga vikenda organizatori.

Nagrade za najbolje video prezentacije

Umjesto pravog sajma ove će godine Maker Faire Zagreb tako biti organiziran u obliku online video izloga. Svi koji su prošle godine izlagali na ovom događaju, ali i oni koji nisu, a htjeli bi se pohvaliti svojim uradi sam kreacijama ili kakvim drugim postignućima, moći će to učiniti. Sve što je potrebno za sudjelovanje u virtualnoj izložbi jest jednostavna prijave s opisom projekta, slikom i kontakt podacima, te video zapis trajanja do 3 minute u kojem će se projekt predstaviti.

Za najbolje projekte organizatori su pripremili i vrijedne nagrade, poručuju, te iskazuju nadu da će na taj način moći domaćoj publici približiti i projekte i sudionike, posebno one iz inozemstva. Sve informacije o prijavama bit će dostupne na službenim stranicama zagrebačkog izdanja Maker Fairea.