Zuckerbergovo domoljubno surfanje: Viralna PR predstava za američki Dan neovisnosti

Amerika je ovog vikenda proslavila 248. rođendan što je Mark Zuckerberg, 40-godišnji CEO Mete, iskoristio da na Instagramu i Facebooku objavio video u kojem izvodi vještinu hidrofoil surfanja, odjeven u smoking, mašući američkom zastavom i držeći limenku piva

Ivan Podnar ponedjeljak, 8. srpnja 2024. u 23:10
📷 Foto: Rene Bernal, Unsplash
Foto: Rene Bernal, Unsplash

Amerika je uz tone ispečenog mesa na roštiljima, hektolitrima soda pića i pive, masovnim vatrometima koji su samo prouzročili buku, zagadili zrak i osiromašili budžete lokalnih općina, proslavila ovog produženog vikenda još jedan rođendan. Ni Mark Zuckerberg nije odolio iskazati domoljubnost u efektnom PR videu. 

Video prikazuje Zuckerberga kako vješto upravlja posebno dizajniranom hidrofoil daskom, kraćom od tradicionalne daske za surfanje. Ključni dio je podvodno krilo, ili foil, pričvršćeno na donju stranu daske putem vertikalnog jarbola. Ova tehnologija omogućuje surferu da se uzdigne iznad površine vode, stvarajući dojam lebdenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Zuckerbergov izbor hidrofoil surfanja za ovaj viralni hit nije slučajan. Ovaj moderni sport, koji kombinira tehnologiju i atletsku vještinu, savršeno se uklapa u imidž kakav Zuckerberg želi projicirati.

U crnom smokingu s leptir-mašnom i sunčanim naočalama, Zuckerberg u jednoj ruci drži američku zastavu, a u drugoj limenku osrednjeg piva Coors Banquet. Za znalce, mogao je odabrati neko bolje pivo iz bogate ponude craft pivovara iz Kalifornije, a ne industrijsko pivo. Ali očito ciljao je na efekt zvan "Americana" koji će se dopasti prosječnom Amerikancu. Cijeli prizor popraćen je kultnom pjesmom Brucea Springsteena "Born in the U.S.A.", stvarajući upečatljiv kontrast između formalnosti odjeće i opuštenosti surfanja. I tu je, kao i s pivom, odabrao pogrešno, jer pjesma ne znači glorifikaciju Amerike, već, dapače, kritiku.

AI generiran video?

"Sretan rođendan, Ameriko!", napisao je Zuckerberg u opisu videa koji je u kratkom vremenu postao viralan, prikupivši stotine tisuća lajkova i komentara na društvenim mrežama. Mnogi su gledatelji pohvalili Zuckerbergovu izvedbu, nazivajući je "cool" i "legendarnom". Međutim, video je izazvao i određene kontroverze. Neki su se pitali je li snimka možda generirana umjetnom inteligencijom, što je Zuckerberg odlučno demantirao i rekao da video ujedno demonstrira njegov oporavak od ozljede prednjeg križnog ligamenta koji je zadobio tijekom MMA treninga u studenom 2023. godine.

Zuckerbergov neobični način proslave nije prošao nezapaženo ni kod njegovih poslovnih rivala. Elon Musk, podrugljivo je komentirao video riječima: "Neka se on i dalje zabavlja na svojim jahtama. Ja radije radim."