Helikopteri Black Hawk mogu lansirati dronove kamikaze

Američka vojska testira mogućnost da iz svojih moćnih borbenih helikoptera lansira bespilotne letjelice koje mogu obavljati izviđačke misije, ali i poslužiti kao eksplozivni projektili

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. svibnja 2020. u 07:00

Američka vojska uspješno je, tijekom veljače i ožujka, obavila niz testova koji su pokazali izvedivost lansiranja bespilotnih letjelica izravno s helikoptera Black Hawk. S helikoptera je lansirana letjelica koja je potom obavljala neovisne izviđačke misije i slala video prijenos uživo posadi helikoptera. Ovo je samo jedna u nizu mogućih primjena takozvanog "air launched effects" (ALE) programa, koji bi trebao posadi helikoptera dati dodatne mogućnosti u borbi i povećati im izglede za preživljavanjem uz pomoć malenih pomoćnih bespilotnih letjelica.

Dron za nadzor ili napad

Bespilotna letjelica ALTIUS 600
Bespilotna letjelica ALTIUS 600

Dronovi se u ovom sustavu s helikoptera lansiraju iz posebne bočno postavljene cijevi. Katapultiraju se prema naprijed, a jedan od glavnih izazova im je izbjeći snažne zračne struje koje proizvodi rotor helikoptera, a koje bi ih lako mogle pogurati prema dolje i izbaciti iz putanje.

Testiranje tehnologije pokazalo je da je na ovaj način moguće lansirati, primjerice, dron ALTIUS (Air-Launched, Tube-Integrated, Unmanned System) 600, sa sklopivim krilima, propelerskim pogonom i ugrađenim sustavom video nadzora, koji može kasnije autonomno sletjeti na bilo koju ravniju površinu na tlu.

U budućnosti bi dronovi iz punokrvnog ALE programa mogli imati i druge svrhe. Primjerice, osim izviđanja i snimanja helikopterima s posadom nepristupačnih terena, dronovi bi mogli nositi i bojne glave. Bili bi navođeni od strane posade helikoptera, a u slučaju da zatreba, mogli bi poslužiti kao kamikaze – odnosno zaletjeti se u metu i uništiti je. Pri tome bi posada helikoptera ostala na sigurnome, a trošak žrtvovanog drona bio bi značajno manji nego da se u opasnost poslalo letjelicu s posadom.