Kineska inovacija: dronovi napajani laserima nikada ne bi morali sletjeti

Uspiju li kineski znanstvenici u svojem naumu, malene bi letjelice u budućnosti mogle biti napajane laserima sa Zemlje, pa im ne bi bilo potrebno slijetati na punjenje ili zamjenu

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. siječnja 2023. u 06:00

Tehnološka veza dronova i lasera do sada je bila takva da su stručnjaci osmišljavali lasere kojima će dronove pogoditi u namjeri da ih skinu s neba. Međutim, tim istraživača na kineskom Sjeverozapadnom politehničkom sveučilištu (NPU) razmišlja o tome kako lasere iskoristiti u druge svrhe – za daljinsko napajanje dronova.

Ideja je iskoristiti fotoelektrični učinak kako bi se laserskim zrakama s tla "pogodio" dron, no umjesto njegovog obaranja posebna bi mu visokoenergetska laserska zraka prenijela potrebnu energiju za rad. Na taj bi se način baterije dronova mogle puniti bežično, u letu, a dronovi bi u teoriji mogli u zraku ostati trajno (odnosno dok ne zakaže neki drugi sustav).

Praćenje i punjenje na daljinu

Tim koji stoji iza ove inovacije kaže kako je nedavno obavio tri testa u praksi, tijekom kojih su uspjeli laserima napajati dronove u letu. Jedan test obavljen je u zatvorenom prostoru, a preostala dva na otvorenom, i to jedan danju, a drugi noću.

📷 Northwestern Polytechnic University
Northwestern Polytechnic University

Daljnje istraživanje sada se fokusira na pametni sustav koji bi mogao 24 sata na dan pratiti dronove i prema potrebi ih napajati optičkim laserskim sustavom. U te će im svrhe poslužiti napredni algoritmi, koji će morati biti učinkoviti u praćenju u različitim situacijama – danju, noću, u različitim vremenskim uvjetima. Osim razvoja sustava praćenja, rade i na tehnologiji usmjeravanja laserske zrake. Time će laser imati mogućnost automatski se fokusirati na dron i mijenjati intenzitet, u ovisnosti o udaljenosti na kojoj se letjelica nalazi i eventualnim preprekama koje bi se našle između lasera i nje.

Znanstvenici kažu kako primjenu ove tehnologije vide u misijama traganja i spašavanja, gdje je vrlo bitno imati dronove u zraku tijekom dužeg vremena. Isto tako, kažu i kako bi se lasersko napajanje dronova moglo upotrijebiti i u vojne svrhe, pa iz tog razloga ne otkrivaju postignute rezultate, poput snage i efikasnosti punjenja, dometa lasera ili sličnih tehničkih pojedinosti.