Izraelci objavili video pokusnog obaranja dronova laserom iz aviona

Laser visoke snage postavili su na civilnu Cessnu, prema njemu lansirali nekoliko manjih bespilotnih letjelice i potom testirali može li ih ovaj laser oboriti. Bio je uspješan u 100% slučajeva

Sandro Vrbanus srijeda, 23. lipnja 2021. u 11:02

Izraelsko Ministarstvo obrane objavilo je kako je uspješno obavilo niz testova u kojima su civilnim zrakoplovom opremljenim snažnim laserskim topom presreli i oborili više bespilotnih letjelica. Ova testiranja odrađena su prošloga tjedna u suradnji s odjelom za istraživanje i razvoj toga ministarstva, te uz pomoć Ratnog zrakoplovstva Izraela i kompanije Elbit Systems.

Laser velike snage postavljen je, u svrhe testiranja, na civilni zrakoplov marke Cessna koji je poslužio za testiranje tog naoružanja iznad mora. Testovi su uključivali niz dronova lansiranih u blizini tog zrakoplova, na različitim udaljenostima i visinama. Potom je ekipa u Cessni nišanila i laserom palila pokusne bespilotne letjelice, i u tome bila uspješna baš svaki puta. Video s testiranja dostupan je online.

Testirani sustav sa 100% uspjeha je obarao dronove na udaljenosti od najviše jednog kilometra. Kroz nekoliko godina Izraelci se nadaju razviti sustav snage 100 kW, koji će imati operativni doseg od čak 20 kilometara.

Budućnost borbe protiv dronova

Prema Ministarstvu obrane Izraela, oni su vjerojatno prva zemlja svijeta koja ima ovakvu tehnologiju i koja ju je uspjela koristiti u testiranjima, za rušenje dronova iz zrakoplova u letu. Ranije smo vidjeli kako sličnu tehnologiju testiraju Ratna mornarica i Ratno zrakoplovstvo SAD-a, ali ne u avionima.

Prošlotjedni eksperiment okarakteriziran je kao uspješan i revolucionaran te kao značajan korak u daljnjem razvoju ovakve tehnologije za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica. Osim sustava prilagođenih zrakoplovima, Izrael će do kraja desetljeća razvijati i kopnene sustave za lasersko obaranje dronova.

Ovaj sustav ima mnogo prednosti, među kojima se ističu relativno niska cijena korištenja, mogućnost efikasnog presretanja dronova na velikim udaljenostima i visinama, bez obzira na vremenske prilike, kao i mogućnost branjenja širokog područja. Ministarstvo obrane poručuje kako planira takav sustav postavljati na veće zrakoplove, a potom i na druge zračne platforme. Koristit će ga, kažu, kako u obrambenim tako i u ofenzivnim scenarijima.