Leteći čovjek najavio – leteći automobil

Nakon što je preletio La Manche, inovator Franky Zapata dao je izjavu za francuske medije u kojoj je najavio da će sljedeće godine svijetu predstaviti leteći automobil

Sandro Vrbanus utorak, 6. kolovoza 2019. u 06:00

Protekle tri godine Franky Zapata, francuski avanturist i inovator, izradio je prvi osobni hoverboard s turbinama koji je u stanju u zrak ponijeti jednog čovjeka. Od tada je svoj izum usavršavao i pokazivao svijetu, dobio 1,3 milijuna eura od francuske vojske za razvoj tehnologije osobnih letećih sprava, a u sve je medije (pa tako i naš) stigao posljednjih tjedana kada se odlučio na veliki pothvat – prelet La Manchea, u čemu je i uspio ove nedjelje iz drugog pokušaja.

Nedugo nakon slijetanja na obalu u blizini Bijelih stijena Dovera Zapata je dao intervju za francuske medije u kojem je najavio svoje sljedeće korake. Prvo će, kaže, otići na kratki godišnji odmor, a potom će se baciti na završavanje projekta koji već neko vrijeme razvija – leteći automobil.

Franky Zapata
Franky Zapata

Prototip već leti

Kazao je kako su prototipi već u testnoj fazi, a nakon odmora planira danonoćno raditi na tome da se cijela stvar i finalizira. "Moramo završiti izradu mog letećeg automobila, moram ga predstaviti prije kraja godine", izjavio je Zapata za francuski BFM TV. Šasija automobila već leti, a potrebno je dovršiti karoseriju i dobiti dozvole nadležne francuske agencije za civilno zrakoplovstvo, što se očekuje do kraja kolovoza. Nakon toga mogu uslijediti daljnja testiranja i razvoj prije javnog predstavljanja.

"Osnova automobila već je poletjela s četiri motora. Verzija s deset motora poletjet će u narednim danima", najavio je francuski 40-godišnji inovator i spomenuo kako je plan da automobil bude pogonjen plinskim turbinama, da postiže brzine od 300 do 400 km/h i ima dolet od 100 do 120 kilometara. Automobil se razvija u Zapatinim pogonima u blizini Marseillesa.