Orqa predstavila dronove specijalizirane za nogomet u zraku, Drone Soccer

Osječka tehnološka tvrtka Orqa predstavila nove revolucionarne dronove u suradnji s američkim veteranom i inženjerom svemirskih sustava te kompanijom CrewConcept

Sandro Vrbanus petak, 9. veljače 2024. u 13:25

Poznata hrvatska tehnološka tvrtka Orqa u suradnji je s američkim ratnim veteranom, bojnikom Kyleom Sandersom i kompanijom CrewConcept kreirala novu generaciju bespilotnih letjelica specijaliziranih za nogomet u zraku, Drone Soccer.

CrewConcept je tehnološka organizacija koja djeluje u području bespilotnih letjelica, a bavi se konceptualizacijom i prilagodbom programa leteće robotike. Pod svojim programom Drone Soccer Academy konceptualizirali su inovativni tehnološki sport – nogomet u zraku.

Drone Soccer

Drone Soccer uključuje dvije ekipe sastavljene od tri do pet igrača, koji upravljaju dronovima u zatvorenom kavezu dimenzija 10x20 metara. Svaki tim posebno određuje kapetana čija je glavna misija postići pogodak kroz golove suparničke ekipe. Ostali igrači imaju zadatak blokirati napadača, odnosno kapetana, protivničke ekipe, a u napadu su dopušteni i sudari u punom kontaktu. Dronovi su opremljeni plastičnom zaštitom kako bi izdržali udarce protivnika, a igra se odvija u tri kruga u trajanju od tri minute. Takva vrsta sporta i aktivnosti pruža stvarno iskustvo upravljanja dronovima te podučava vještinama koje se lako prenose u različita polja karijere.

Jedan od osnivača programa, bojnik Kyle Sanders, umirovljeni je pilot i instruktor ratnog zrakoplovstva s diplomom inženjera svemirskih sustava, koji je svojim bogatim iskustvom i znanjem pomogao u razvoju nove generacije bespilotnih letjelica te njihovoj integraciji u ovu vrstu sporta.

"Drone Soccer jedinstveni je oblik sporta koji integrira kritičko razmišljanje zajedno s brzom reakcijom svih članova tima. Vrlo je atraktivan za sudionike, jednako kao i za gledatelje, a kao takav zasigurno predstavlja budućnost tehnologije i sporta. Na ovaj način studenti i mladi se mogu upoznati sa znanošću i tehnologijom, a pri tom i sudjelovati u sportskoj rekreaciji", izjavio je bojnik Kyle Sanders.

Dragan Kovačević, Orqa
Dragan Kovačević, Orqa

Zajedno sa Sandersom, hrvatska tehnološka tvrtka Orqa, koja je pionir u istraživanju i razvoju iz područja proizvodnje elektroničkih komponenata, razvila je novu generaciju dronova koja produbljuje obrazovanje i tehnološku edukaciju. Svojim inovativnim rješenjima i dugogodišnjim iskustvom u prototipiranju uređaja pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacija ponudila je izvrsna sredstva u razvitku novih, sportsko potkovanih bespilotnih letjelica.

"S velikim entuzijazmom smo sudjelovali u novom prototipu dronova na čiju ideju je došao bojnik Sanders. Naša misija oduvijek je bila poticati ljubav prema znanosti i tehnologiji kod mladih, a ovakav princip donosi jedinstvenu priliku za edukaciju, razvijanje, a pri tom i zabavu. Ovo je samo početak; razvoj tehnologije i integracije iste u svakodnevni život pojedinca omogućit će nam različite, naprednije oblike obrazovanja, zabave i sporta", izjavio je Dragan Kovačević, projektni menadžer tvrtke Orqa.