Palmer Luckey: od Oculus VR-a do ubojite "ptice trkačice" za američku vojsku

Poduzetnik iz Silicijske Doline je, nakon odlaska iz Facebooka, pokrenuo naprednu tehnološku kompaniju koja se bavi umjetnom inteligencijom i "pametnim" oružjima. Sada je na korak do prvih isporuka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u 07:02

Ime Palmera Luckeya u tehnološkom se svijetu dugo vezalo uz začetke moderne industrije virtualne stvarnosti. On je osmislio i izradio Oculus Rift, jedan od prvih komercijalno dostupnih VR naglavnika, da bi sve prodao Facebooku, u toj kompaniji se zadržao tek kratko, a nakon razlaza s njima pokrenuo novu tehnološku kompaniju, Anduril Industries. Riječ je o poduzetničkom pothvatu u domeni vojnih tehnologija, primarno autonomnih obrambenih sustava pogonjenih jedinstvenom AI mrežom Lattice.

Oni su još prije više od tri godine predstavili i svoj prvi proizvod, vojni dron Ghost 4 pogonjen umjetnom inteligencijom, a od tada su mnogo radili na AI sustavima koji su u stanju kontrolirati – uz tek minimalnu ljudsku upletenost – cijele rojeve dronova ili drugi oblika autonomnog naoružanja.

Roadrunner

Prije nekoliko su dana izišli u javnost i sa svojim novim proizvodom – inovativnim vojnim dronom Roadrunner, koji se pridružuje njihovom asortimanu "pametnog" naoružanja. Roadrunner ("ptica trkačica") je modularna, dvama mlaznim motorima pokretana autonomna letjelica dužine 1,8 metara, s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja.

U letu može biti potpuno autonomna, a kao koristan teret može nositi opremu za izviđanje ili pak bojeve glave. U potonjem slučaju riječ je o inačici Roadrunner-M, koja može poslužiti i kao presretač zrakoplova ili dronova, ali i kao visoko precizni navođeni projektil. Kombinacija je to, dakle, drona, rakete, presretača i bumeranga, kako navode neki, jer se – u slučaju da misiju obavi neoštećen – Roadrunner vraća u svoju bazu. Od prednosti ističu se i subsonični let visoke brzine, izraženu okretnost te mogućnost softverskih nadogradnji za dodatna unaprjeđenja u budućnosti.

Palmer Luckey u nedavnom je razgovoru za Wall Street Journal govorio o tome kako SAD svoj vojni proračun tradicionalno u najvećoj mjeri troše na samo pet dobavljača opreme – dobro poznata imena Lockheed Martin, Boeing, RTX, Northrop Grumman i General Dynamics. Njegova je vizija da Anduril postane šesto ime u toj raspodjeli novca. Navodno Ministarstvo obrane već ima plan njihovog Roadrunnera uključiti u svoj asortiman tijekom sljedeće godine, a u razgovorima su i s nekim europskim državama, kako bi i njihove vojske opremili ovom ubojitom modernom tehnologijom.