Prikazana druga inačica ruskog autonomnog borbenog drona Suhoj Ohotnik

Ruski borbeni dron Ohotnik dobio je drugi funkcionalni prototip, ovoga puta s nešto izmijenjenim dizajnom, koji bi trebao smanjiti njegov radarski odraz

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. prosinca 2021. u 15:25

U Novosibirsku je ovoga tjedna otkrivena nova inačica ruskog vojnog autonomnog borbenog drona Suhoj S-70 Ohotnik (u prijevodu lovac). Njega je proizvela kompanija United Aircraft Corporation, tvrtka kći ruskog Rosteca. Na ovoj se letjelici radi od 2011. godine, a 2019. je prvi puta viđen u javnosti. Druga inačica, predstavljena zamjeniku ruskog ministra obrane, ističe se karakteristikama koje bi trebale smanjiti ukupni radarski odraz.

Autonomni lovac

Kao i prvi model, i ova je inačica i dalje u razvoju. Riječ je o 20-ak tona teškom autonomnom borbenom dronu izrađenom po stealth principu, s rasponom krila od 20 metara. Pogoni ga jedan mlazni motor (AL-41F, posuđen iz lovca Suhoj Su-35), a dizajnom je iznimno niskog profila te nema niti repni vertikalni stabilizator.

Druga verzija, otkrivena ovoga tjedna, dobila je novi vanjski premaz i više nema brojne antene i senzore postavljene po trupu. Potpunu promjenu doživjela je mlaznica motora, koja je sada ravnija i bolje uklopljena u tijelo drona – što bi također trebalo doprinijeti smanjenju radarskog i infracrvenog otiska.

Udarno-izviđački bespilotni kompleks, kako Ohotnika zovu punim imenom, trebao bi moći letjeti brzinama do 1.000 km/h, i to na daljinsko upravljanje ili pak potpuno autonomno, uz pomoć sustava umjetne inteligencije. Prvi pokusni let bespilotne letjelice, u trajanju od 20-ak minuta, obavljen je u kolovozu 2019.

"Izlazak ove bespilotne autonomne letjelice iz hangara obilježava završetak njegovog sastavljanja u jednu cjelinu, opremanje svom potrebnom opremom u skladu sa zahtjevima za zrakoplove, te prijelaz na složena zemaljska ispitivanja za pripremu za prvi let", rekao je zamjenik ministra obrane Rusije Aleksej Krivoručko prilikom obilaska proizvodnog pogona u južnom Sibiru.

Posljednje dostupne informacije govore da bi Ohotnik trebao biti završen tijekom 2022., a ruska vojska trebala bi prve isporuke primiti do 2024. godine.